Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Ο Βάλτος των Χαμένων Ψυχών (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Τρομερά πράγματα συνέβαιναν ανέκαθεν στον βάλτο πλάι στο χωριό Μοσμάρκεν της Βόρειας Σουηδίας. Απ' τα βάθη του χρόνου αναδύεται ο θρύλος για τις ανθρωποθυσίες στους θεούς που οι κάτοικοι του χωριού απέθεταν σ' αυτόν και τις οποίες ο βάλτος κρατούσε αναλλοίωτες στη λάσπη του.
Αυτόν τον υγροβιότοπο θέλει να μελετήσει η Ναταλί στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής, γι' αυτό εγκαθίσταται στο Μοσμάρκεν. Ο βάλτος την τρομάζει μα και την έλκει με μια αόρατη δύναμη, και τα όσα γνωρίζει για τα μυστικά του δεν περιορίζονται σε απλά επιστημονικά δεδομένα. Μια νύχτα, μετά από μια φθινοπωρινή καταιγίδα, βρίσκει στις όχθες του έναν άνδρα αναίσθητο, με τις τσέπες του γεμάτες νομίσματα - όπως ακριβώς στις αρχαίες ανθρωποθυσίες. Κάποιος έχει σκάψει έναν τάφο στον βάλτο ο οποίος την επόμενη μέρα εξαφανίζεται. Η αστυνομία αναλαμβάνει δράση και δεν αργεί να ανακαλύψει πως στον χώρο θάβονται πτώματα για περισσότερο από μια δεκαετία. Είναι ο βάλτος που καλεί τους νεκρούς ή το κακό πηγάζει από τους ανθρώπους;
Συγγραφέας: Susanne Jansson
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο που μου έστειλαν το βιβλίο.*

   "Ο Βάλτος των Χαμένων Ψυχών" της Susanne Jansson, είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα μυστηρίου. Αφορά την ιστορία ενός βάλτου σε ένα χωριό της Σουηδίας. Όταν η Ναταλί επιστρέφει στην πόλη, για να κάνει έρευνα στην περιοχή του βάλτου, γνωρίζει τον Γιοχάνες. Λίγο καιρό μετά τη γνωριμία τους, τον σώζει από πιθανό θάνατο δίπλα στον βάλτο. Η αστυνομία προσπαθεί να βρει ποιος είναι ο υπεύθυνος για την επίθεση και κατά τη διάρκεια της έρευνας βρίσκει και άλλα πτώματα θαμμένα σε εκείνη την περιοχή. 
   Η συγγραφέας, χωρίς να κάνει μακροσκελείς περιγραφές, σε βάζει κατευθείαν στο "κλίμα" του βιβλίου. Η εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία είναι το φθινόπωρο, οπότε οι καιρικές συνθήκες βοηθούν στο να δημιουργηθεί η κατάλληλη ατμόσφαιρα για ένα μυστήριο. Ο τρόπος γραφής είναι απλός και το βιβλίο διαβάζεται εύκολα και γρήγορα. Η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη και τα δύο πρόσωπα, στα οποία εστιάζει περισσότερο η συγγραφέας είναι η Ναταλί και η Μάγια. Η Μάγια είναι φωτογράφος και συνεργάζεται με την αστυνομία. Παρότι πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, ο κεντρικός ήρωας δεν είναι κάποιος αστυνομικός/ντετέκτιβ και η πλοκή δεν εξελίσσεται με συνεχείς αναφορές στην αστυνομική έρευνα.
   Όσο αφορά την υπόθεση, από την περίληψη στο οπισθόφυλλο φαίνεται ότι πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα. Η συγγραφέας, εκτός από την κεντρική ιστορία, μας αφηγείται και κάποια γεγονότα από το παρελθόν της Ναταλί. Η αναφορά στο παρελθόν της γίνεται σταδιακά, με αποτέλεσμα να "κρατάει" το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να του εξάπτει ακόμη περισσότερο την περιέργεια για την αινιγματική αυτή κοπέλα. Επίσης, η σύνδεση της αστυνομικής υπόθεσης με έναν θρύλο για ανθρωποθυσίες στους θεούς, αυξάνει την αγωνία του αναγνώστη για το τι πραγματικά έχει συμβεί. Το τέλος έχει κάποιες ανατροπές και δίνονται απαντήσεις και για κάποια άλλα ζητήματα που προκύπτουν κατά την ανάγνωση.
   Από τους κεντρικούς ήρωες ξεχωρίζει η Ναταλί, καθώς το μυστήριο που καλύπτει την παιδική της ηλικία δίνει ένα έξτρα ενδιαφέρον στην προσωπικότητά της. Επιπλέον, έχει τη μεγαλύτερη εξέλιξη χαρακτήρα από τους υπόλοιπους που είναι λογικό, αφού πρόκειται για έναν από τους βασικούς χαρακτήρες. Όλοι οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι καλογραμμένοι και δίνονται επαρκείς πληροφορίες ώστε να κατανοήσουμε την προσωπικότητά τους, ακόμη και για αυτούς που έχουν μικρή συμμετοχή στην ιστορία.
   Γενικά, "Ο Βάλτος των Χαμένων Ψυχών" είναι ένα καλογραμμένο, ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα που θα σας συναρπάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...