Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Η Ιστορία της Θεραπαινίδας (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου
Η Δημοκρατία της Γαλαάδ προσφέρει στην Τουφρέντ μόνο μία επιλογή: την αναπαραγωγή. Αν παρεκκλίνει απ' τον σκοπό της, θα καταλήξει, όπως όλοι οι αντιφρονούντες, κρεμασμένη στο Τείχος, ή θα σταλεί στις Αποικίες, όπου θα βρει αργό και μαρτυρικό θάνατο από ραδιενέργεια. Αλλά ακόμα κι ένα απολυταρχικό καθεστώς δεν μπορεί να αφανίσει τον πόθο – ούτε της Τουφρέντ ούτε και των δύο ανδρών απ' τους οποίους κρέμεται η μοίρα της.
Μια μεγαλοφυής, συγκλονιστική δυστοπία για το κακό που παραμονεύει στην ανθρώπινη φύση, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑΣ διαβάζεται και σαν σκοτεινό χρονικό μιας εναλλακτικής πραγματικότητας ή σαν σπαραχτική μαρτυρία για τη θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο.
Συγγραφέας: Μάργκαρετ Άτγουντ
Βαθμολογία: 8.5/10
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός .
"Η ιστορία της θεραπαινίδας" είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα που παρουσιάζει τη ζωή μιας γυναίκας σε μία φανταστική κοινωνία του μέλλοντος. Είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο, με πολύ ωραίες περιγραφές που σου δημιουργούν λεπτομερείς εικόνες της δυστοπικής κοινωνίας, όπως την φαντάστηκε η συγγραφέας, Μάργκαρετ Άτγουντ. Η πλοκή αφορά κυρίως την ιστορία της κεντρικής ηρωίδας (όπως άλλωστε φαίνεται και από τον τίτλο), η οποία περιγράφει τη ζωή της στο πλαίσιο αυτής της νέας πραγματικότητας. Συχνές είναι όμως και οι αναδρομές στο παρελθόν, κατά τις οποίες η "Τουφρέντ" θυμάται και εξιστορεί την προηγούμενη ζωή της. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση βοηθά στο να γίνουν καλύτερα κατανοητά τα βιώματα της ηρωίδας στον αναγνώστη, καθώς όλα περιγράφονται μέσα από τα δικά της μάτια και από την δική της οπτική. Ως προς την υπόθεση είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κάποια στοιχεία που συνήθως προξενούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον αναγνώστη, όπως είναι για παράδειγμα οι ανατροπές. Παρά το γεγονός ότι το βιβλίο είναι καλογραμμένο και η μετάφραση εξαιρετική, σε κάποια σημεία γίνεται λίγο δυσνόητο, κυρίως ως προς το σε ποιο χρόνο διαδραματίζονται τα γεγονότα (παρελθόν ή παρόν). Βέβαια, τα σημεία αυτά είναι πολύ λίγα και δεν μειώνουν σε καμία περίπτωση την αξία του μυθιστορήματος.
Γενικά, το βιβλίο "Η Ιστορία της Θεραπαινίδας" είναι ένα πολύ καλό δυστοπικό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβάσετε.


*Στο βιβλίο βασίζεται η γνωστή τηλεοπτική σειρά The Handmmaid's Tale.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...