Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Η Μπριτ-Μαρί ήταν εδώ (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Η Μπριτ-Μαρί δεν αντέχει την ακαταστασία – ακόμη και ένα συρτάρι με ανακατεμένα μαχαιροπίρουνα μπορεί να την αποσυντονίσει εντελώς. Επίσης ξυπνάει κάθε μέρα την ίδια ώρα και τρώει το φαγητό της ακριβώς όταν πρέπει, γιατί έτσι κάνουν όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι.

Δεν είναι επιθετική – κάθε άλλο. Απλώς μερικές φορές οι άνθρωποι παρερμηνεύουν τις καλοπροαίρετες παρατηρήσεις της και τις θεωρούν κακόβουλη κριτική.

Στα εξήντα τρία της όμως η Μπριτ-Μαρί νιώθει πως έχει υποστεί αρκετά. Αποφασίζει ύστερα από σαράντα χρόνια να διαλύσει τον γάμο της, να παρατήσει το σπιτικό της και να βρει δουλειά στο μοναδικό μέρος όπου μπορεί: στο Μποργ, ένα κατεστραμμένο από την οικονομική κρίση και σχεδόν ερειπωμένο χωριό. Η Μπριτ-Μαρί, που σιχαίνεται το ποδόσφαιρο, γίνεται προπονήτρια μιας ομάδας εφήβων που δεν έχει καμία ελπίδα. Εκείνη, που σιχαίνεται τους θορύβους και τη βρωμιά, ζει πλέον σε έναν χώρο γεμάτο φωνακλάδικα παιδιά, πατάει σε λασπωμένα πατώματα και συγκατοικεί (κυριολεκτικά) με έναν αρουραίο.

Και όμως σ’ αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον η Μπριτ-Μαρί νιώθει πως γίνεται κάθε μέρα και πιο χρήσιμη στους γύρω της. Της συμβαίνει μάλιστα και κάτι ακόμη πιο απρόσμενο: τη φλερτάρει ένας φιλικός και ευπαρουσίαστος αστυνομικός!

Μια αστεία και εμψυχωτική ιστορία για την αγάπη, για τις δεύτερες ευκαιρίες και για τις σχέσεις που δημιουργούνται εκεί που δεν το περιμένεις, αποκαλύπτοντας ποιος πραγματικά είσαι και πόσα μπορείς να πετύχεις.

  Το βιβλίο "Η Μπριτ Μαρί ήταν εδώ" του Fredrick Backman, είναι μία "γλυκιά" ιστορία που έχει ως κεντρική ηρωίδα την ιδιόρρυθμη Μπριτ Μαρί. Η ανάγνωση είναι ευχάριστη και τα γεγονότα, είτε είναι ευχάριστα είτε είναι δυσάρεστα, περιγράφονται με πολύ όμορφο τρόπο που πολλές φορές θυμίζει την αφήγηση παραμυθιού. Η κεντρική ηρωίδα γίνεται αγαπητή στον αναγνώστη, παρά τις παραξενιές της. Ίσως αυτές να την κάνουν πιο "συμπαθητική". Βέβαια οι περισσότεροι χαρακτήρες του βιβλίου είναι ξεχωριστοί και ιδιαίτεροι. Πιθανόν αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο που προσδίδει ενδιαφέρον στην ιστορία, παρά το γεγονός ότι δεν έχει μία πλοκή που είναι από μόνη της ενδιαφέρουσα. Αρκετά είναι και τα χιουμοριστικά στοιχεία που προκαλούν γέλιο στον αναγνώστη και κάνουν την ανάγνωση απολαυστική. Παρά το γεγονός ότι η ιστορία δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, το βιβλίο διαβάζεται εύκολα και δε θες να το αφήσεις από τα χέρια σου. 
  Γενικά είναι ένα βιβλίο που αξίζει να το διαβάσεις, καθώς περνάει και διάφορα κοινωνικά μηνύματα και μηνύματα ζωής. Σίγουρα θα αρέσει σε όσους "αγάπησαν" το "Η γιαγιά μου σας χαιρετάει και ζητάει συγγνώμη", που είναι του ίδιου συγγραφέα και κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Κέδρος.

Περισσότερα για το βιβλίο Εκδόσεις Κέδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...