Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Η Έλσα είναι εφτά χρονών και δεν μοιάζει με κανένα κορίτσι της ηλικίας της. Η γιαγιά της είναι εβδομήντα εφτά χρονών και όλοι τη θεωρούν εντελώς παλαβή. Όλοι εκτός από την Έλσα, η οποία είναι σίγουρη πως η γιαγιά της είναι μια ιδιοφυΐα. Έτοιμη για όλα προκειμένου να διασκεδάσει ή να προστατεύσει την εγγονή της. Ακόμη και να διαρρήξει τον ζωολογικό κήπο, να πυροβολήσει με πέιντμπολ ή να φλερτάρει αστυνομικούς. Είναι όχι μόνο η καλύτερη, αλλά και η μοναδική φίλη της Έλσας.
Τα βράδια η Έλσα βρίσκει καταφύγιο στις ιστορίες που πλάθει η γιαγιά της για τα έξι φανταστικά βασίλεια, εκεί όπου κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συμπεριφέρεται φυσιολογικά.Όλα αυτά σταματούν ξαφνικά, όταν η γιαγιά πεθαίνει. Έχει αφήσει όμως πίσω της το πιο συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού για την Έλσα: ένα σωρό επιστολές, τις οποίες θα πρέπει να παραδώσει στους αποδέκτες τους, ανθρώπους με τους οποίους η γιαγιά είχε συγκρουστεί. Έτσι ξεκινάει η μεγάλη περιπέτεια της Έλσας, χάρη στην οποία θα ανακαλύψει την αλήθεια που κρυβόταν πίσω από τα παραμύθια της γιαγιάς, μιας γυναίκας που πραγματικά δεν έμοιαζε με καμία άλλη.
Το βιβλίο "Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη" αποτελεί ένα συναρπαστικό και ξεχωριστό ανάγνωσμα. Η ιστορία, αν και η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη, παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού, της Έλσας. Όλοι οι χαρακτήρες του βιβλίου έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, με την μικρή Έλσα και τη γιαγιά της να ξεχωρίζουν. Ιδιαίτερο στοιχείο αποτελεί ότι οι χαρακτήρες παρουσιάζονται πολλές φορές από την πλευρά της Έλσας, η οποία αποδίδει στον καθένα αστείους, αλλά ταυτόχρονα ταιριαστούς χαρακτηρισμούς. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης, την αγάπη της Έλσας για φανταστικές ιστορίες. Η αγάπη της αυτή παρουσιάζεται από τον συγγραφέα με αρκετές αναφορές στον κόσμο του Χάρι Πότερ και του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Οι αναφορές σε άλλες ιστορίες, όπως είναι ο Χάρι Πότερ, αποτελούν μία όμορφη προσθήκη σε αυτήν την ιστορία. 
Γενικά σαν βιβλίο διαβάζεται εύκολα και δεν κουράζει, καθώς η ιστορία κυλά ομαλά, παρά τις διάφορες εναλλαγές στον χρόνο και το μπλέξιμο των ιστοριών μεταξύ τους. Σε ορισμένα σημεία του βιβλίου υπάρχουν φράσεις που είναι κάπως "παράξενες" συντακτικά, αλλά αυτό ίσως οφείλεται στο ό,τι η μετάφραση γίνεται από τα σουηδικά και σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την αξία της ιστορίας.
Το μυθιστόρημα "Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητάει συγγνώμη" αποτελεί μία αστεία, γλυκιά και συγκινητική ιστορία που προκαλεί στον αναγνώστη ποικιλία συναισθημάτων. 
*Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος
**Συγγραφέας: Fredrick Backman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...