Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Looking for Alaska (John Green)

από την Αθηνά Παπαδοπούλου

Ο Μάιλς Χάλτερ, ένας έφηβος με ανύπαρκτη κοινωνική ζωή, αφήνει πίσω του το πατρικό του στη Φλόριντα και μπαίνει οικότροφος στο νέο του σχολείο στην Αλαμπάμα, το Κάλβερ Κρικ. Εκεί, θα γνωρίσει, μεταξύ άλλων, την αθεράπευτα ριψοκίνδυνη Αλάσκα Γιανγκ, η οποία τον παρασύρει στο δικό της μυστηριώδη λαβύρινθο.
Το Αναζητώντας την Αλάσκα, όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου στην ελληνική του έκδοση, αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευανάγνωστο μυθιστόρημα της σύγχρονης νεανικής λογοτεχνίας. Χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη, με κομβικό σημείο μια ξαφνική ανατροπή στην πλοκή, το λεγόμενο plot twist. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση, σε συνδυασμό με τη διάρθρωση του βιβλίου με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει με προσωπικό ημερολόγιο, καθιστούν το Looking for Alaska, ως ένα ελαφρύ και γρήγορο -σε καμία, όμως, περίπτωση κενό- ανάγνωσμα για τους νεαρούς αναγνώστες. Το εν λόγω μυθιστόρημα καταφέρνει να αγγίξει το μέσο έφηβο, δεδομένου ότι οι νεανικές ανησυχίες που πραγματεύεται, ερωτήματα π.χ. γύρω από τη φιλία, τον έρωτα, τις σχέσεις, το σεξ, τη ζωή, ακόμα και το θάνατο, τείνουν να φέρουν διεθνή και διαχρονικό, ίσως, χαρακτήρα! 
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα βιβλίο που συγκινεί και παράλληλα διδάσκει, χωρίς όμως να λείπει η χιουμοριστική διάθεση, πράγμα που μας επιτρέπει να προτείνουμε το Αναζητώντας την Αλάσκα, ως ένα ευχάριστο ανάγνωσμα για το φετινό καλοκαίρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...