Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Κριτική: Ο Αρχάριος (The Intern, 2015)

από την Αθηνά Παπαδοπούλου

Ο Μπεν (Robert De Niro), θέλοντας να δώσει τέλος στην ανιαρή του καθημερινότητα, διεκδικεί μια από τις προσφερόμενες θέσεις πρακτικής άσκησης για ηλικιωμένους, σε νεοσύστατη εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου γυναικείων ρούχων. Η αίτησή του γίνεται δεκτή και ο ίδιος αναλαμβάνει να καλύψει το πόστο δίπλα στην εργασιομανή ιδρύτρια της εταιρίας, την Τζουλς (Anne Hathaway). Μια ειλικρινής και πολυδιάστατη σχέση αναπτύσσεται ανάμεσά τους, με τον Μπεν να αναδεικνύεται, πέρα από ικανότατο συνεργάτη και βοηθό, σε έμπιστο φίλο ή ακόμα και σε πατρική φιγούρα για τη νεαρή Τζουλς. 
Ως προς το σενάριό της, η ταινία δεν παρουσιάζει κάτι το ξεχωριστό, με την όποια υπόθεση υπάρχει, να εξελίσσεται κάπως προβλέψιμα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε αυτήν την προσπάθεια  ανάδειξης ενός σημαντικού κοινωνικού ζητήματος, που δεν είναι άλλο από τον παραγκωνισμό των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας και τον αποκλεισμό τους από διάφορες επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Επίσης, αν και πρόκειται για κομεντί, δεν λείπουν οι συγκινητικές στιγμές, με το κλίμα της ταινίας να παραμένει, όμως, ελαφρύ και ξεκούραστο, αφήνοντας μια επίγευση αισιοδοξίας καθ' όλη τη διάρκεια του έργου. 
Ο Αρχάριος είναι μια ταινία που θα κάνει πολλούς ηλικιωμένους να ταυτιστούν με τον υπερ-δραστήριο πρωταγωνιστή μας, ενώ για τους νεώτερους, ίσως και να αποτελεί έμπνευση αυτή η ατέρμονη επιθυμία για μια ζωή γεμάτη κίνηση και ενέργεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...