Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Βόρειο Σέλας (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου 


Περίληψη: Η δεκαεξάχρονη Μάτι έχει μεγάλα όνειρα, αλλά ελάχιστες ελπίδες να τα πραγματοποιήσει. Καθώς είναι απελπισμένη έστω για λίγα χρήματα, πιάνει δουλειά σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας.
Μια μέρα η νεαρή ένοικος Γκρέις Μπράουν της εμπιστεύεται έναν πάκο με μυστικά γράμματα για να τα κάψει. Μετά από λίγο όμως η Γκρέις ανασύρεται νεκρή από τη λίμνη και η Μάτι ανακαλύπτει ότι στα γράμματα ίσως κρύβεται η αλήθεια για έναν φόνο.
Το Βόρειο Σέλας βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα γύρω από ένα έγκλημα που συντάραξε την Αμερική στις αρχές του περασμένου αιώνα. Το εκπληκτικό και πολυβραβευμένο βιβλίο της Jennifer Donnelly υφαίνει μια ιστορία έρωτα και μυστηρίου, που διαβάζεται χωρίς ανάσα από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Συγγραφέας: Jennifer Donnelly

Κυκλοφορεί από τις  Εκδόσεις Διόπτρα.

    Το "Βόρειο Σέλας" είναι ένα μυθιστόρημα που σε ταξιδεύει στις Η.Π.Α στις αρχές του 20ου αιώνα και βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Η Μάτι είναι μία δεκαεξάχρονη κοπέλα που εργάζεται σκληρά για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της, παρά τις λίγες ελπίδες που έχει για να γίνει αυτό. Μια μέρα στο ξενοδοχείο, όπου είναι υπάλληλος, μία ένοικος, η Γκρέις, της δίνει έναν πάκο γράμματα για να τα κάψει. Λίγες ώρες αργότερα η Γκρέις εντοπίζεται νεκρή.

    Πρόκειται για ένα ένα ανάγνωσμα που συνδυάζει το στοιχείου του μυστηρίου, του κοινωνικού και του ρομαντικού. Η πλοκή έχει μία περιπλοκότητα και κινείται σε δύο χρονικές στιγμές, οι οποίες μπλέκονται αριστοτεχνικά μεταξύ τους. Η μία αφορά την περίοδο της ζωής της Μάτι, πριν ξεκινήσει να εργάζεται στο ξενοδοχείο και η άλλη αφορά το μυστήριο του θανάτου της Γκρέις. Η ανάγνωση κυλάει αβίαστα, καθώς η ιστορία έχει αρκετό ενδιαφέρον και κάνει τον αναγνώστη να θέλει να διαβάζει το ένα κεφάλαιο μετά το άλλο. Το τέλος έχει μερικές ανατροπές, οι οποίες ταιριάζουν στην ολοκλήρωση του βιβλίου, χωρίς να είναι υπερβολικές. Όσο αφορά το κοινωνικό στοιχείο, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη θέση της γυναίκας και στις ευκαιρίες που της δίνονταν σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα η εκπαίδευση, εκείνη την εποχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ένα βιβλίο που σου προκαλεί ποικίλα συναισθήματα.

    Η Μάτι είναι η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου. Η εικόνα που δημιουργείται στον αναγνώστη γι' αυτήν είναι θετική από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Είναι μία κοπέλα που προσπαθεί για το καλύτερο, παρόλο που οι συνθήκες της ζωής της είναι δύσκολες. Είναι ένας αξιοθαύμαστος χαρακτήρας που μπορείς να ταυτιστείς μαζί του και να τον συμπονέσεις. Η συγγραφέας καταφέρνει να περιγράψει σε ικανοποιητικό βαθμό και τα υπόλοιπα πρόσωπα της ιστορίας, κάτι που δεν είναι εύκολο, αν σκεφτεί κανείς ότι δεν είναι λίγοι σε αριθμό.

    Ολοκληρώνοντας, το  "Βόρειο Σέλας" είναι ένα βιβλίο που αν το διαβάσετε, σίγουρα θα το ευχαριστηθείτε. Θα σας χαρίσει ένα όμορφο αναγνωστικό ταξίδι γεμάτο συγκινήσεις και θα σας κάνει να προβληματιστείτε για διάφορα θέματα που αφορούν τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ζώνη 5 (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: «Καλώς ήρθατε στη ΖΩΝΗ ΠΕΝΤΕ. Εδώ απαγορεύΟΝται η θλίψη και κάθε της έκφραση. Εδώ απαγορεύΟΝται το...