Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Η Ζωή και οι Θάνατοι της Αλεξάνδρας Δελλή (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Στην Ερηµιά, ένα αποµονωµένο ορεινό χωριό, τη δεκαετία του 1950, η µικρή Αλεξάνδρα υφαίνει το πεπρωµένο της. Κάθε γενιά κληροδοτεί στην επόµενη έναν κρίκο από τη βαριά αλυσίδα που κρατάει τη µία δεµένη µε την άλλη. Η Χρυσώ µιλάει µε τους πεθαµένους, η Πέτρα βλέπει τον Ταξιδευτή να παίρνει τις ψυχές και η Αλεξάνδρα ξέρει πότε θα έρθει ο θάνατος. Η φύση δείχνει στους ανθρώπους τα δόντια της, κάτω απ’ τα βουνά φυτεύονται οι στύλοι απ’ όπου θα φυτρώσει το φως, το «Αυτό» πάντα σιωπηλό παρατηρεί. Η Αλεξάνδρα, ανήλικη ακόµα, υποχρεώνεται να παντρευτεί τον τροµερό Ακιόση, έναν άντρα µεγαλύτερό της, και µαζί του να πάρει τον άγριο δρόµο της εσωτερικής µετανάστευσης και της σκληρής ενηλικίωσης. Ενώ ο κόσµος στην Ελλάδα του 1960 αλλάζει ραγδαία, η Αλεξάνδρα θα χρειαστεί να σπάσει τον δικό της κρίκο στην οικογενειακή αλυσίδα για ν’ αναγεννηθεί. Ένα σπονδυλωτό µυθιστόρηµα µε στοιχεία µαγικού ρεα­λισµού, όπου το φυσικό συνυπάρχει µε το υπερφυσικό.

Συγγραφέας: Ελένη Κατσαμά

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Πατάκη για το αντίτυπο.* 

    "Η Ζωή και οι Θάνατοι της Αλεξάνδρας Δελλή"  είναι ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από τη ζωή των ανθρώπων στην ελληνική επαρχία μερικές δεκαετίες πριν. Κεντρική ηρωίδα είναι η Αλεξάνδρα Δελλή, την οποία γνωρίζουμε σε διάφορες φάσεις της ζωής της. 

    Πρόκειται για ένα ξεχωριστό, πρωτότυπο και άκρως ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Η πλοκή κινείται σε γρήγορους ρυθμούς και παρότι δεν είναι ανατρεπτική, κρατάει τον αναγνώστη προσηλωμένο στο διάβασμα. Η ιστορία είναι βγαλμένη από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της ελληνικής επαρχίας και χαρακτηρίζεται από το στοιχείο του υπερφυσικού και του μαγικού ρεαλισμού. Η γραφή είναι πλούσια και σου δημιουργεί την αίσθηση ότι διαβάζεις ένα παραμύθι για ενήλικες. Είναι ευκολοδιάβαστο και σου προκαλεί διάφορους προβληματισμούς που σχετίζονται και με την κοινωνία του σήμερα.

    Η Αλεξάνδρα Δελλή είναι η βασική χαρακτήρας του βιβλίου. Η περιγραφή της γίνεται σταδιακά και δημιουργείται μία καλή εικόνα για την προσωπικότητά της στο μυαλό αυτού που διαβάζει το βιβλίο. Είναι μία απλή και καθημερινή γυναίκα με ένα πολύ ξεχωριστό χάρισμα, το οποίο τη συνδέει με τους προγόνους της. Είναι πολύ πιθανή μία σύνδεση μαζί της, καθώς τα όσα βιώνει χαρακτηρίζονται από μία διαχρονικότητα.

    Γενικά, "Η Ζωή και οι Θάνατοι της Αλεξάνδρας Δελλή" είναι από εκείνα τα βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν από όλους τους αναγνώστες, ανεξαρτήτως προτιμήσεων. Θα σας προσφέρει ένα όμορφο αναγνωστικό ταξίδι και θα σας δημιουργήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...