Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Σχολομαντείο: Θανάσιμη Εκπάιδευση (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Η Γκαλάντριελ (ή Ελ) φοιτά στο Σχολομαντείο, μια σχολή για έφηβους μάγους, ένα «σχολείο επιβίωσης» χωρίς δασκάλους, χωρίς φίλους, μια αρένα απ’ την οποία λίγοι μόνο καταφέρνουν να βγουν ζωντανοί. Θα καταφέρει η Ελ να αναδείξει τις δυνάμεις της και να αποφοιτήσει από το τρομακτικό αυτό σχολείο διατηρώντας ακέραια την ψυχή της;

Συγγραφέας: Ναόμι Νόβικ

Βαθμολογία: 3/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για το αντίτυπο.* 

    Το "Σχολομαντείο: Θανάσιμη Εκπαίδευση" είναι ένα σκοτεινό βιβλίο φαντασίας και αποτελεί το πρώτο μέρος μίας διλογίας. Η Γκαλάντριελ είναι η κεντρική ηρωίδα και φοιτά στο Σχολομαντείο, το οποίο έχει πολλές ιδιαιτερότητες σαν σχολείο.

    Η συγγραφέας Ναόμι Νόβικ καταφέρνει να δημιουργήσει έναν φανταστικό κόσμο, περιγράφοντάς τον διεξοδικά και σταδιακά. Η ιστορία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και έχει πολλά πρωτότυπα στοιχεία. Από την άλλη πλευρά η πλοκή είναι κάπως αργή, κυρίως στο πρώτο μισό του βιβλίου. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση βοηθάει στο να ρέει πιο γρήγορα η ανάγνωση, ωστόσο υπάρχουν σημεία που οι σκέψεις της Γκαλάντριελ είναι χειμαρρώδεις και δυσκολεύουν λίγο το διάβασμα. Η γραφή της Νόβικ είναι περιγραφική και πλούσια, κάτι που δείχνει ότι έχει ταλέντο σε αυτό που κάνει. 

    Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, Γκαλάντριελ, έχει μία δυνατή προσωπικότητα από αυτές που σου μένουν στο μυαλό. Ο αναγνώστης την μαθαίνει τόσο μέσα από τις σκέψεις όσο και μέσα από τις πράξεις της. Από τους υπόλοιπους ήρωες, αυτός που σου μένει περισσότερο στο μυαλό είναι ο Ωρίωνας. Με το που εμφανίζεται στο βιβλίο μπορεί να σου φανεί ως ένας κλισέ χαρακτήρας, αλλά αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Αυτό που ίσως λείψει σε αυτόν που διαβάζει το βιβλίο είναι το ό,τι δεν μπορείς εύκολα να συνδεθείς με κάποιον από τους χαρακτήρες.

    Γενικά, το "Σχολομαντείο: Θανάσιμη Εκπαίδευση" είναι ένα βιβλίο που θα αρέσει σε αυτούς που αγαπούν το είδος, αλλά δύσκολα θα το λατρέψουν. Έχει έναν καλά δομημένο φανταστικό κόσμο και αξιομνημόνευτους χαρακτήρες, όμως φαίνεται να υστερεί ως προς την αφήγηση μιας κατά τα άλλα ενδιαφέρουσας ιστορίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...