Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Η γιαγιά που διέσχισε τον κόσμο με ένα ποδήλατο (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Η ενενηντάχρονη δόνια Μάρου ζει σε μια πόλη του Μεξικού έχοντας ως μοναδικό θησαυρό το ποδήλατό της. Ποτέ δεν έμαθε να διαβάζει, αλλά αποπνέει σοφία. Έχει περάσει δύσκολα χρόνια, γεμάτα δεινά και ταλαιπωρίες, αλλά δεν χάνει ποτέ το κουράγιο της. Όταν πληροφορείται ότι ο εγγονός που ποτέ δεν γνώρισε το έχει σκάσει από το ορφανοτροφείο όπου μεγάλωσε και βρίσκεται στην άλλη άκρη της χώρας, ξεκινάει με το ποδήλατό της ένα ταξίδι ζωής…

Συγγραφέας: Gabri Rodenas

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

    Το βιβλίο με τίτλο "Η γιαγιά που διέσχισε τον κόσμο με ένα ποδήλατο" είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα που σε κάθε κεφάλαιο σου περνάει ένα διαφορετικό μήνυμα ζωής. Κεντρική ηρωίδα είναι η δόνια Μάρου, η οποία αποφασίζει να ξεκινήσει ένα ταξίδι με το ποδήλατό της για να βρει τον εγγονό της. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού έρχεται σε επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους και μοιράζεται με αυτούς συμβουλές που πηγάζουν από τη σοφία της.

   Είναι μία τρυφερή, αστεία και συγκινητική ιστορία που διαβάζοντάς την σου φτιάχνει η διάθεση. Η πλοκή κυλάει με γρήγορους ρυθμούς και μέσα σε μόλις 180 σελίδες περίπου, ο συγγραφέας καταφέρνει να σου δημιουργήσει όμορφες εικόνες στο μυαλό και να σου προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα. Το κάθε κεφάλαιο έχει ως επικεφαλίδα ένα ρητό κάποιου γνωστού προσώπου και σε προϊδεάζει για το ποιο θα είναι το θέμα συζήτησης της δόνια Μάρου με το άτομο που συναντάει σε αυτό. Η γραφή είναι απλή, αλλά διανθισμένη με ωραίες περιγραφές και καλογραμμένους διαλόγους.

   Η δόνια Μάρου είναι μία γλυκιά και ευγενική ηλικιωμένη γυναίκα που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπό της. Παρά τις δυσκολίες που έχει περάσει, παραμένει αισιόδοξη και είναι γεμάτη ζωντάνια. Τα άτομα που βρίσκει στο δρόμο της κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είναι διαφορετικά μεταξύ τους και αντιμετωπίζουν διαφορετικά θέματα. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων που έχουν γενικότερα οι άνθρωποι. Οπότε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο αναγνώστης να βρει κάποιον για να ταυτιστεί με κάποιον από αυτούς. Βέβαια, οι σοφίες της δόνια Μάρου έχουν καθολική αξία και δεν είναι απαραίτητο να ταυτιστείς με κάποιον χαρακτήρα για να "πάρεις" κάτι από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου.

   Γενικά, το "Η γιαγιά που διέσχισε τον κόσμο με ένα ποδήλατο" είναι ένα διασκεδαστικό και άκρως ενδιαφέρον ανάγνωσμα που σε συνεπαίρνει. Είναι ένα βιβλίο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι ταιριάζει σε όλους τους αναγνώστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...