Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Το Έτος της Χάριτος (Κριτική Βιβλίου)

 από τη Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Κανείς δε μιλά για το έτος της χάριτος. Απαγορεύεται.
Στην κομητεία Γκάρνερ λένε στα κορίτσια ότι έχουν τη δύναμη να σαγηνεύουν και να παρασύρουν τους άνδρες μακριά από το κρεβάτι τους, να οδηγούν τις συζύγους στην τρέλα από τη ζήλια. Πιστεύουν πως το ίδιο τους το δέρμα εκκρίνει ένα ισχυρό αφροδισιακό, το δυνατό ελιξίριο της νιότης ενός κοριτσιού στο κατώφλι της γυναικείας ενηλικίωσης. Γι’ αυτό τα διώχνουν μακριά μόλις συμπληρώσουν τα δεκαέξι τους χρόνια, ώστε να απελευθερώσουν τις μαγικές τους δυνάμεις στη φύση, να εξαγνιστούν και να επιστρέψουν έτοιμα για γάμο. Ωστόσο, δεν καταφέρνουν να γυρίσουν όλα ζωντανά.
Η δεκαεξάχρονη Τίρνι Τζέιμς ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή – μια κοινωνία που δε θέτει αντιμέτωπη φίλη με φίλη, γυναίκα με γυναίκα. Όμως, καθώς πλησιάζει το δικό της έτος της χάριτος, συνειδητοποιεί γρήγορα ότι δεν είναι μόνο τα αδυσώπητα στοιχεία της φύσης που πρέπει όλες τους να φοβούνται. Δεν είναι καν οι λαθροκυνηγοί που παραμονεύουν στο δάσος, περιμένοντας την ευκαιρία να αρπάξουν ένα από τα κορίτσια ώστε να βγάλουν μια περιουσία στη μαύρη αγορά. Ίσως, τελικά, αυτό που έχουν να φοβούνται περισσότερο απ’ όλα είναι η μία την άλλη.

Συγγραφέας: Κιμ Λίγκετ

Βαθμολογία: 5/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο.* 

   "Το Έτος της Χάριτος" είναι ένα συναρπαστικό και περιπετειώδες δυστοπικό μυθιστόρημα, με έντονο το φεμινιστικό στοιχείο. Κεντρική ηρωίδα είναι η δεκαεξάχρονη Τίρνι Τζέιμς, η οποία καλείται να συμμετέχει με τις συνομήλικές της στο Έτος της Χάριτος. Κανείς δεν τους δίνει πληροφορίες για το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι πρέπει να περάσουν αυτό το χρονικό διάστημα μακρυά από την κοινωνία Γκάρνερ, ώστε να απαλλαχθούν από τις μαγικές τους δυνάμεις που σαγηνεύουν και παρασύρουν τους άνδρες.

   Πρόκειται για ένα αγωνιώδες βιβλίο με δράση, γραφικές σκηνές και ρομάντζο, το οποίο όμως, δεν κυριαρχεί. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση από την πλευρά της Τίρνι σε βάζει αμέσως στο κλίμα και σε κάνει να νιώθεις ότι βιώνεις και εσύ με έναν τρόπο την ιστορία. Η ανάγνωση κυλάει αβίαστα και οι όμορφες περιγραφές του τοπίου σε συνδυασμό με τους καλογραμμένους διαλόγους, το κάνουν ιδιαίτερα ευανάγνωστο. Η πλοκή είναι γραμμική, χωρίς εναλλαγές στο χρόνο. Έχει κάποιες ανατροπές που έχουν νόημα και δεν υπάρχουν μόνο για εντυπωσιασμό. Το πιο σημαντικό για αυτό το βιβλίο είναι τα μηνύματα που περνάει, παρά τον σκληρό τρόπο που επέλεξε η συγγραφέας για να το πετύχει. 

   Η Τίρνι είναι μία δυνατή προσωπικότητα που προσπαθεί να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να ζήσει τη ζωή που ίδια θέλει και όχι αυτό που τις επιβάλλουν. Έχει πείσμα και παρά τις δυσκολίες δεν το βάζει εύκολα κάτω, ακόμη και αν όλα μοιάζουν χαμένα. Η περιγραφή της γίνεται σε βάθος και είναι εύκολο να σχηματίσεις μία άποψη γι' αυτήν. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες περιγράφονται επαρκώς, ώστε να γίνει φανερός ο ρόλος τους στην εξέλιξη της ιστορίας, και πλαισιώνουν με αρμονικό τρόπο την κεντρική ηρωίδα.

   Γενικά, "Το Έτος της Χάριτος" είναι ένα ανάγνωσμα που σου περνά αρκετά μηνύματα, σου προκαλεί ποικίλα συναισθήματα και σκέψεις, και σε απορροφά πλήρως στην ανάγνωση. Αξίζει να διαβαστεί από νέους, αλλά και από μεγαλύτερους σε ηλικίας αναγνώστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...