Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Γένεση (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη:
Η Άναξ ζει στο μακρινό μέλλον, σ’ ένα νησί που ονομάζεται Πολιτεία – το μόνο μέρος στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο και τις ασθένειες κόσμο που παραμένει σταθερό και πειθαρχημένο, με «μόνο» κόστος την ελευθερία των πολιτών του. Η Άναξ έχει μελετήσει το βίο του Άνταμ Φορντ, ενός ευφυή επαναστάτη ο οποίος αγωνίστηκε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ενάντια στην απολυταρχική κοινωνία του νησιού της. Τώρα, μόνη ενώπιον τριών Εξεταστών, καλείται να διαπραγματευτεί την ιστορία του τόπου της, καθώς και ζητήματα όπως «τι είναι άνθρωπος» και «τι σημαίνει να έχεις συνείδηση και ψυχή», προκειμένου να πάρει μια θέση στην Ακαδημία που διοικεί την Πολιτεία. Πριν, όμως, συμπληρωθούν οι ώρες της εξέτασής της, θα έρθει αντιμέτωπη με ένα τρομακτικό ερώτημα: Τι σημαίνει στ΄ αλήθεια να είσαι άνθρωπος;
Μια συναρπαστική αλληγορία επιστημονικής φαντασίας με τη μορφή φιλοσοφικού θρίλερ.
Συγγραφέας: Μπέκετ Μπέρναρντ
Βαθμολογία: 5/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

   Το βιβλίο με τίτλο "Γένεση" είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας με αλληγορικό και φιλοσοφικό περιεχόμενο. Κεντρική ηρωίδα είναι η Άναξ, η οποία ζει στο μακρινό μέλλον στο νησί Πολιτεία. Η ιστορία εξελίσσεται κατά την εξέταση της Άναξ από τους τρεις Εξεταστές. Αν τα καταφέρει θα πάρει μία θέση στη διοίκηση της Πολιτείας, την Ακαδημία.
   Μέσα σε μόλις λίγες σελίδες η "Γένεση" καταφέρνει να κερδίσει τον αναγνώστη και να τον κρατήσει προσηλωμένο. Πρόκειται για ένα μικρό βιβλίο (200 σελίδων) με πυκνό περιεχόμενο, καθώς πραγματεύεται αρκετά ζητήματα που αφορούν τη φύση του ανθρώπου. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι γραμμένο σε μορφή συνέντευξης, αφού οι τρεις Εξεταστές ρωτούν και η Άναξ καλείται να απαντήσει. Αυτό το κάνει ένα ευκολοδιάβαστο και γρήγορο ανάγνωσμα, παρότι η θεματολογία του είναι βαρυσήμαντη. Ο τρόπος που ολοκληρώνεται αποτελεί μία έκπληξη για τον αναγνώστη και του δημιουργεί ακόμη πιο θετικές εντυπώσεις για αυτό που μόλις διάβασε.
   Η Άναξ είναι μία ηρωίδα που έχει να αντιμετωπίσει μία πρόκληση. Ο τρόπος που το κάνει δείχνει ότι είναι ένα ευφυές άτομο που βρίσκει πάντα μία απάντηση, αν και οι Εξεταστές την δυσκολεύουν. Ο συγγραφέας δε δίνει έμφαση στους χαρακτήρες, αλλά καταλαβαίνεις όσα είναι απαραίτητα για τον χαρακτήρα της Άναξ από τα λεγόμενά της.
   Γενικά, η "Γένεση" είναι ένα πρωτότυπο και ενδιαφέρον βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που αξίζει να διαβάσετε, ακόμη και αν δεν προτιμάτε το συγκεκριμένο είδος. Θα σας συνεπάρει και θα σας κάνει να σκεφτείτε και εσείς τα ζητήματα που πραγματεύεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...