Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Ο Καστανάνθρωπος (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη:
Αν τον βρεις, σε έχει ήδη βρει!
Ένας ψυχοπαθής τρομοκρατεί την Κοπεγχάγη.
Σε κάθε αιματοβαμμένο τόπο εγκλήματος αφήνει την «κάρτα» του: έναν καστανάνθρωπο, μια χειροποίητη κούκλα φτιαγμένη από σπίρτα και δύο κάστανα. Εξετάζοντας τις κούκλες, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών βρίσκεται μπροστά σε μια συγκλονιστική ανακάλυψη: ένα αποτύπωμα το οποίο ανήκει σε ένα κορίτσι, την κόρη μιας υπουργού, που είχε απαχθεί και δολοφονηθεί έναν χρόνο πριν.
Τραγική σύμπτωση ή κάτι πολύ πιο διεστραμμένο;
Προκειμένου να σωθούν αθώες ζωές, ένα ζευγάρι ντετέκτιβ θα πρέπει να κάνει στην άκρη τις διαφορές του, ώστε να αρχίσει να συνδέει τα αποτρόπαια στοιχεία που αφήνει πίσω του ο Καστανάνθρωπος.
Γιατί ένα πράγμα είναι απόλυτα ξεκάθαρο: o δολοφόνος βρίσκεται σε αποστολή που το τέλος της απέχει πολύ…
Και κανείς δεν είναι ασφαλής.
Συγγραφέας: Soren Sveistrup
Βαθμολογία: 5/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Διόπτρα για το αντίτυπο.*

   "Ο Καστανάνθρωπος" είναι ένα ατμοσφαιρικό αστυνομικό μυθιστόρημα που καταφέρνει να κερδίσει τον αναγνώστη από τα πρώτα κιόλας κεφάλαια. Η φθινοπωρινή Κοπεγχάγη αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για την εξέλιξη μίας ανατριχιαστικής ιστορίας που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.
   Η γρήγορη πλοκή σε συνδυασμό με τα μικρά κεφάλαια, εντείνουν την αγωνία του αναγνώστη και τον κάνουν να μη θέλει να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του, ιδιαίτερα όσο πλησιάζει το τέλος. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση και το γεγονός ότι αυτή εστιάζει σε διαφορετικό πρόσωπο σε κάθε κεφάλαιο, κάνουν την ιστορία πολύπλευρη και της δίνουν μια πολυπλοκότητα, χωρίς όμως αυτό να μπερδεύει αυτόν που το διαβάζει. Οι περιγραφές, ενώ δεν καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του κειμένου, καταφέρνουν να δημιουργήσουν κατά την ανάγνωση μία πολύ καλή νοητή εικόνα του χώρου εξέλιξης της κάθε σκηνής. Ο τρόπος γραφής είναι τέτοιος που πολλές φορές σου δημιουργείται η αίσθηση ότι παρακολουθείς μία ταινία. Εξίσου καλογραμμένα είναι και τα κομμάτια των διαλόγων. Εκτός, της αστυνομικής υπόθεσης, η θεματολογία του βιβλίου πραγματεύεται και κοινωνικά ζητήματα, όπως η ενδοοικογενειακή βία.
   Οι δύο κεντρικοί ήρωες, η Τουλίν και ο Ες, παρότι είναι φαινομενικά "αταίριαστοι" δένουν πολύ αρμονικά ως χαρακτήρες. Ο συγγραφέας μας δίνει μία πλήρη εικόνα για τους ήρωες του, τόσο τους κεντρικούς όσο και τους δευτερεύοντες, αλλά αφήνει και ένα μυστήριο να πλανάται, κυρίως όσο αφορά τον Ες.
   Γενικά, "Ο Καστανάνθρωπος" είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που σίγουρα πρέπει να διαβαστεί από τους λάτρεις του είδους, ειδικά από όσους αγαπούν τη σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία. Έχει ενδιαφέρον, αγωνία, αλλά και κοινωνικές προεκτάσεις.
  
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...