Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

13 (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη:
Ο φόνος δεν ήταν το δύσκολο κομμάτι. Ήταν απλώς η αρχή του παιχνιδιού.
O αστέρας του Χόλιγουντ Ρόμπερτ Σόλομον κατηγορείται για τη βάναυση δολοφονία της γυναίκας του και του εραστή της, όμως ισχυρίζεται απεγνωσμένα ότι δεν έχει καμία σχέση με το έγκλημα.
Πρόκειται για τη δίκη του αιώνα και η υπεράσπιση θέλει τον συνήγορο Έντι Φλιν στην ομάδα της. Ο Έντι θα δεχτεί την πρόκληση, παρόλο που όλα δείχνουν πως ο Σόλομον είναι ένοχος. Καθώς όμως η δίκη εξελίσσεται, η αθωότητα του πελάτη του αρχίζει να διαφαίνεται. Ωστόσο, υπάρχει και κάτι άλλο που αρχίζει να διακρίνει… Κάτι ύποπτο και απειλητικό πλανάται ανάμεσα στους ενόρκους. Κάτι που θα τον κάνει να θέσει ένα αδιανόητο ερώτημα: Μήπως ο δολοφόνος δεν βρίσκεται στο εδώλιο; Μήπως είναι ένας από τους ενόρκους;
Υπάρχει κάποιος που θα σκότωνε για την καλύτερη θέση στην αίθουσα…
Συγγραφέας: Steve Cavanagh
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

   Το βιβλίο με τίτλο "13" είναι ένα δικαστικό θρίλερ με γρήγορη πλοκή που κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος. Ο συνήγορος Έντι Φλιν δέχεται πρόταση από την υπεράσπιση για να πάρει μέρος στη δίκη για τον Ρόμπερτ Σόλομον, ο οποίος κατηγορείται για φόνο. Στην αρχή ο Έντι διστάζει, αλλά στη συνέχει αποδέχεται την πρόκληση.
   Ο συγγραφέας, Steve Cavanagh, γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενό του (έχει σπουδάσει στη Νομική) και αυτό φαίνεται μέσα από το βιβλίο. Αναφέρει αναλυτικά στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα μιας δίκης, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη. Αντίθετα, εξάπτει την περιέργειά του και το ενδιαφέρον του. Η ιστορία έχει μερικές ανατροπές που όμως δε γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά είναι ουσιαστικές. Η πλοκή έχει μία περιπλοκότητα και το τέλος αφήνει ικανοποιημένο τον αναγνώστη, καθώς δεν υπάρχουν κενά ή παραλείψεις. Οι περιγραφές είναι ένα από τα σημεία του βιβλίου που ξεχωρίζει κανείς. Στην πλειονότητά τους είναι χρήσιμες και απαραίτητες για να δημιουργηθεί το κατάλληλο σκηνικό εξέλιξης της ιστορίας. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα αποσπάσματα που θα μπορούσαν να μην υπάρχουν. Βέβαια, αυτά είναι ελάχιστα και δεν επηρεάζουν το βιβλίο στο σύνολό του.
   Ο Έντι Φλιν είναι ιδιαίτερα ευφυής και έχει υψηλό το αίσθημα της ηθικής. Δε σκέφτεται μόνο τα χρήματα, αλλά και τον άνθρωπο που εκπροσωπεί. Αυτά τα δύο τον κάνουν συμπαθητικό και άξιο θαυμασμού. Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι καλογραμμένοι και ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή και με το παρελθόν τους, έτσι ώστε να τους κατανοήσει καλύτερα.
   Γενικά, το "13" είναι ένα εξαιρετικό δικαστικό θρίλερ, κατάλληλο για τους λάτρεις του είδους και των αστυνομικών μυθιστορημάτων. Είναι ένα γρήγορο ανάγνωσμα, γεμάτο σασπένς και μερικές ανατροπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ζώνη 5 (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: «Καλώς ήρθατε στη ΖΩΝΗ ΠΕΝΤΕ. Εδώ απαγορεύΟΝται η θλίψη και κάθε της έκφραση. Εδώ απαγορεύΟΝται το...