Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Η Πρώτη Εντύπωση (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη:
Η Γκρέις βιώνει τη μόνη ζωή που επιθύμησε ποτέ. Είναι αφοσιω­μένη στον σύζυγό της, επιτυχημένο παιδίατρο, στον μικρό γιο τους Χένρι και στους ασθενείς που φροντίζει ως ψυχοθεραπεύτρια. Νομίζει ότι γνωρίζει τα πάντα για τις γυναίκες, τους άντρες, τις σχέσεις και τον γάμο. Στο βιβλίο που πρόκειται να εκδώσει προτρέπει τις γυναίκες να δίνουν μεγάλη προσοχή στην πρώτη εντύπωση που αποκομίζουν από έναν άντρα. Έχοντας εμπιστοσύνη στο ένστικτό τους θα κάνουν τη σωστή επιλογή.
Πόσο καλά, όμως, γνωρίζει η Γκρέις τον δικό της σύζυγο;
Ποια μυστικά κρύβονται στην οικογένειά της;
Και ενώ η ημερομηνία έκδοσης του βιβλίου της πλησιάζει, οι πρώτες ρωγμές διαφαίνονται στην ευτυχισμένη ζωή της. Ένας βίαιος θάνατος, ένας σύζυγος που αγνοείται, αναπάντεχες και τρομερές αποκαλύψεις…
Ένα υπέροχο, αγωνιώδες μυθιστόρημα βασισμένο στον φόβο που διακατέχει όλους μας ότι ίσως δεν γνωρίζουμε τόσο καλά όσο νομίζουμε τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας.
Συγγραφέας: Τζιν Χανφ Κόρελιτζ
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο.*

   "Η Πρώτη Εντύπωση" είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ, που παρότι δεν κινείται σε γρήγορους ρυθμούς, στο τέλος καταφέρνει να κερδίσει τον αναγνώστη και να τον κάνει να σχηματίσει μία θετική άποψη γι' αυτό που μόλις διάβασε. Η Γκρέις είναι ψυχοθεραπεύτρια και φαινομενικά ζει την "ιδανική" ζωή. Ένα τραγικό περιστατικό θα την ταρακουνήσει και θα την κάνει να αναθεωρήσει τα όσα πίστευε για το γάμος, τις σχέσεις και τους ανθρώπους γενικότερα.
   Το πρώτο μέρος του βιβλίου το αφιερώνει η συγγραφέας στο να παρουσιάσει τις απόψεις της Γκρέις για το γάμο και τις σχέσεις. Στόχος της είναι να μας δείξει πόσο απόλυτη είναι η κεντρική ηρωίδα, αλλά και να δημιουργήσει μία βάση γι' αυτά που θα ακολουθήσουν αργότερα. Χρησιμοποιεί τριτοπρόσωπη αφήγηση, δίνοντας σου την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο  μυαλό της Γκρέις. Αυτό είναι καλό γιατί μπορείς ευκολότερα να την νιώσεις κοντά σου και να την καταλάβεις. Ωστόσο, σε αρκετά σημεία το βιβλίο γίνεται φλύαρο, με την αφήγηση να αφήνει το ένα θέμα, να περνά σε ένα άλλο και ύστερα να επανέρχεται στο πρώτο. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία του βιβλίου, που πιθανόν να μην αρέσει σε κάποιους. Παρόλα αυτά, δεν αναιρείται το γεγονός ότι πρόκειται για ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα, με ενδιαφέρουσα υπόθεση που επιφυλάσσει κάποιες εκπλήξεις για τον αναγνώστη προς το τέλος.
   Η συγγραφέας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στην περιγραφή των χαρακτήρων, κυρίως της Γκρέις που είναι και η κεντρική ηρωίδα. Όποιος διαβάζει το βιβλίο έρχεται σε επαφή με όλες τις πλευρές της, ενώ παρατηρεί και μία μεγάλη εξέλιξη σε αυτήν. Αυτή η εξέλιξη δικαιολογεί και το ότι στην αρχή η Γκρέις είναι μάλλον αντιπαθητική, κάτι που αλλάζει με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης.
   Γενικά, "Η Πρώτη Εντύπωση" είναι ένα βιβλίο που δε θα σας εντυπωσιάσει από τις πρώτες σελίδες, αλλά στο τέλος θα σας ικανοποιήσει. Αν σας αρέσουν τα ψυχολογικά θρίλερ που δεν εξελίσσονται "βιαστικά", τότε είναι μία καλή επιλογή για εσάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...