Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Καπερναούμ (Κριτική Ταινίας)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Λίβανος, αίθουσα δικαστηρίου. Ο Ζάιν, ένας 12χρονος πρόσφυγας από τη Συρία, παρουσιάζεται ενώπιον του δικαστή, ο οποίος τον ρωτάει γιατί θέλει να μηνύσει τους ίδιους του τους γονείς. «Επειδή με έφεραν στον κόσμο!», απαντάει o μικρός, κάνοντας έτσι την δική του επανάσταση απέναντι στους γονείς του για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, για την παντελή αδυναμία τους να του παρέχουν ελάχιστη φροντίδα, βοήθεια και προστασία. Αντιμέτωπος με αδιανόητες δυσκολίες και εμπόδια, ο μικρός Ζάιν θα ξεκινήσει ένα απίστευτο, γεμάτο δυσκολίες ταξίδι για να αναζητήσει την δική του ταυτότητα, μέσα στον αμείλικτο κόσμο που έχουν φτιάξει γι’ αυτόν οι μεγάλοι.
Πρωταγωνιστούν: Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw, Boluwatife Treasure Bankole
Βαθμολογία: 9/10

   Το "Καπερναούμ" είναι μία κοινωνική δραματική ταινία που μας αφηγείται την ιστορία του μικρού Ζάιν, ο οποίος εγκαταλείπει την οικογένειά του και προσπαθεί να επιβιώσει μακρυά από αυτήν. 
   Η ιστορία ξεκινά σε μια αίθουσα δικαστηρίου, όπου ο μικρός Ζάιν μηνύει τους γονείς του επειδή όπως χαρακτηριστικά λέει "Επειδή με έφεραν στον κόσμο!". Η συγκεκριμένη ατάκα, προερχόμενη από το στόμα ενός μικρού παιδιού, κάνει τον θεατή να ανατριχιάσει και τον προϊδεάζει για το τι πρόκειται να παρακολουθήσει. Στη συνέχεια η πλοκή εξελίσσεται με συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν που μας δείχνουν την καθημερινότητα του Ζάιν λίγο πριν φύγει από το σπίτι του, τι πέρασε ενώ έφυγε από αυτό και το πώς κατέληξε στο δικαστήριο.
   Η ταινία, παρά την στενάχωρη υπόθεση, βλέπεται με ενδιαφέρον, καθώς θίγει πολλά επίκαιρα ανθρωπιστικά ζητήματα και περνάει μηνύματα ανθρωπιάς. Περιλαμβάνει αρκετές σκληρές σκηνές που την κάνουν πιο ρεαλιστική. Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησής της σε βάζει σε σκέψεις και σε κάνει να αναλογιστείς ζητήματα που αφορούν εσένα τον ίδιο, αλλά και τον κόσμο γενικότερα.
   Ο Zain Al Rafea είναι εξαιρετικός στον ρόλο του και η ερμηνεία του σε καθηλώνει. Μεταφέρει στον θεατή τα όσα βιώνει το μικρό αγόρι, το οποίο υποδύεται, με τέτοιο τρόπο, ώστε προκαλεί έντονα συναισθήματα σε όποιον παρακολουθεί την ταινία. 
   Γενικά, το "Καπερναούμ" είναι μία ταινία που σίγουρα αξίζει να την παρακολουθήσετε. Θα σας συγκινήσει και θα σας προβληματίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...