Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Πίστεψέ Με (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Η Κλερ, Βρετανίδα ηθοποιός στη Νέα Υόρκη χωρίς πράσινη κάρτα, χρειάζεται δουλειά και λεφτά για να επιβιώσει. Και βρίσκει και τα δύο. Αλλά όχι με τον συνηθισμένο τρόπο που θα περίμενε κανείς.
Συμφωνεί να χρησιμεύσει ως δόλωμα για λογαριασμό μιας εταιρίας δικηγόρων που αναλαμβάνει διαζύγια. Αποστολή της είναι να παγιδεύει συζύγους που απατούν τις γυναίκες τους, καταγράφοντας τις ερωτικές προτάσεις τους. Οι κανόνες; Να μη ρίχνεται εκείνη στο υποψήφιο θύμα· να του κάνει ξεκάθαρο ότι είναι διαθέσιμη, αλλά να περιμένει την πρόταση από εκείνον και όχι το αντίστροφο. Η εταιρεία αναζητά αποδεικτικά στοιχεία, όχι εξαναγκασμό. Εξάλλου, οι αθώοι δεν έχουν τίποτε να κρύψουν.
Και τότε το παιχνίδι αλλάζει.
Όταν η γυναίκα ενός από τους στόχους της Κλερ δολοφονείται άγρια, η αστυνομία είναι σίγουρη ότι ο σύζυγος είναι ο θύτης· έτσι, για να τον πιάσει προτού σκοτώσει ξανά, αναθέτει στην Κλερ να τον κάνει να ομολογήσει. Η Κλερ μπορεί να τα καταφέρει. Είναι εξαιρετική στο να μιμείται κάποια που δεν είναι, να υιοθετεί μια νέα φωνή και ταυτότητα. Για μια γυναίκα που είναι κορυφή στην τέχνη της χειραγώγησης, πόσο δύσκολο είναι να παγιδεύσει έναν δολοφόνο;
Όμως, τελικά, ποιος είναι το δόλωμα και ποιος το θύμα;
Συγγραφέας: Τζ. Π. Ντιλέινι
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. 
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός που μου έστειλαν το βιβλίο.*

   Το βιβλίο με τίτλο "Πίστεψε Με" του Τζ. Π. Ντιλέινι είναι ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ με πολλές ανατροπές. Η κεντρική ηρωίδα Κλερ προσπαθεί να επιβιώσει στη Νέα Υόρκη και να καταφέρει να γίνει μία επιτυχημένη ηθοποιός. Δουλεύει για μία δικηγορική εταιρεία που την βάζει να υποδύεται διάφορους ρόλους, ώστε να παγιδεύει άντρες που απατούν τις γυναίκες τους. Μια μέρα τα πράγματα αλλάζουν, καθώς μία γυναίκα που ήθελε να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της Κλερ, βρίσκεται δολοφονημένη. Όλο το βιβλίο κάνει τον αναγνώστη να αμφιβάλει για το ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος.
   Είναι ένα γρήγορα ανάγνωσμα που η λιτή γραφή του συγγραφέα το κάνει ευκολοδιάβαστο. Σε κάποια σημεία έχει τη μορφή σεναρίου και τα κεφάλαια είναι μικρά. Όλα αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με την πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση, σε κάνουν να μη θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου. 
   Η υπόθεση, εκτός από το ότι έχει πολύ ενδιαφέρον, σε κρατάει σε αγωνία και είναι πρωτότυπη. Η πλοκή εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς και δεν κάνει "κοιλιά" ούτε "κολλάει" σε κάποιο σημείο. Αυτό μου άρεσε ήταν το γεγονός ότι στις τελευταίες 20 σελίδες τους βιβλίου μαθαίνεις τι είναι αλήθεια και τι ένα καλά παιγμένο "θέατρο".
   Όσο αφορά την κεντρική ηρωίδα του βιβλίου, την Κλερ, έχει μία ιδίορρυθμη προσωπικότητα ή ίσως και προσωπικότητες. Η ιστορία ήταν τέτοιου είδους που δεν μπορεί ο αναγνώστης να καταλάβει ποιος είναι ο αληθινός χαρακτήρας της Κλερ. 
   Γενικά, το "Πίστεψε Με" είναι ένα καλογραμμένο και συναρπαστικό ανάγνωσμα. Προσωπικά το απόλαυσα από την αρχή μέχρι το τέλος και θα ήθελα να διαβάσω και άλλα βιβλία του συγγραφέα. Αν τα ψυχολογικά θρίλερ είναι ένα από τα είδη βιβλίων που σας αρέσει, σίγουρα πρέπει να το διαβάσετε.

*Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί επίσης από τον ίδιο συγγραφέα Το Προηγούμενο Κορίτσι.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...