Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Το Κάστρο (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Ένας οπλισμένος άντρας εισβάλλει ένα πρωινό στο πολυκατάστημα της περιοχής Μαριεμπέρι, σκοτώνοντας όποιον είχε την ατυχία να βρεθεί μπροστά του, και στη συνέχεια εξαφανίζεται. Η Αστυνομία του Έρεμπρο εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του και, πράγματι, ύστερα από μερικές ημέρες τον βρίσκει. Νεκρό. Η υπόθεση κλείνει και όλοι επιστρέφουν στην κανονική τους ζωή – όλοι εκτός από έναν.
Η ζωή του επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη έχει ανατραπεί. Έπειτα από μια έκρηξη θυμού, η καριέρα του παίρνει την κάτω βόλτα και η οικογένειά του διαλύεται. Οι εμμονές του τον στοιχειώνουν, αποτελούν ωστόσο τη μοναδική του ελπίδα για να λύσει την υπόθεση και ταυτόχρονα να σώσει την οικογένειά του από έναν αόρατο κίνδυνο. 
Συγγραφέας: Βαγγέλης Γιαννίσης 
Βαθμολογία: 5/5 
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

   "Το Κάστρο" του Β. Γιαννίση είναι το δεύτερο σε σειρά αστυνομικό μυθιστόρημα με κεντρικό ήρωα τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Ο Άντερς αυτή τη φορά έχει να αντιμετωπίσει πολλά περισσότερα από μία απλή υπόθεση, καθώς η καριέρα του, αλλά και η ίδια του ζωή βρίσκονται σε κίνδυνο. 
   Η ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου είναι γρήγορη και υπάρχει κλιμάκωση στο ενδιαφέρον και στην αγωνία του αναγνώστη. Οι παράλληλες υποθέσεις, εκ των οποίων η μία αφορά τον επιθεωρητή Οικονομίδη, κάνουν την ιστορία ακόμη πιο συναρπαστική. Η πλοκή εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν κενά ή παραλήψεις λεπτομερειών. Όλες οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για να οδηγηθεί ο αναγνώστης στο τέλος, δίνονται από τον συγγραφέα. Ο τρόπος που δίνονται, δηλαδή λίγες κάθε φορά και αποσπασματικά, εντείνουν την αγωνία για το τι θα συμβεί στο τέλος. 
   Ο κεντρικός ήρωας Άντερς Οικονομίδης είναι ένας κλασικός επιθεωρητής που συναντάμε στα αστυνομικά μυθιστορήματα. Η ζωή του έχει και μία σκοτεινή πλευρά και έχει τους δικούς του "δαίμονες". Παρά τις ομοιότητές του με άλλους πρωταγωνιστές αστυνομικών βιβλίων, έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Επίσης, υπάρχει εξέλιξη του χαρακτήρα σε σχέση με το πρώτο βιβλίο και μαθαίνουμε πολλά περισσότερα για αυτόν.
   Ο συγγραφέας είναι περιγραφικός, αλλά χωρίς να αναλώνεται σε περιττές λεπτομέρειες που κουράζουν τον αναγνώστη. Αναφέρει ότι είναι απαραίτητο για να μεταφέρει σε αυτόν που διαβάζει το πλαίσιο όπου εκτυλίσσονται τα γεγονότα. Επιπλέον, όποιος διαβάζει το βιβλίο δεν μπερδεύεται από τις παράλληλες υποθέσεις και τα πολλά πρόσωπα. Στο τέλος όλα βγάζουν νόημα και κάποια φαινομενικά ασύνδετα γεγονότα καταλήγουν να έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους.
   Γενικά, "Το Κάστρο" του Βαγγέλη Γιαννίση είναι ένα καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα που αξίζει να το διαβάσετε. Θα το απολαύσετε, ιδιαίτερα εάν είστε λάτρεις της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας. Θα σας πρότεινα να διαβάσετε πρώτα "Το Μίσος" από τον ίδιο συγγραφέα, για να δείτε και την εξέλιξη των χαρακτήρων. Βέβαια, τα βιβλία έχουν αυτοτελής ιστορίες.

*Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν επίσης τα υπόλοιπα βιβλία με τον Άντερς "Το Μίσος", "Ο Χορός των Νεκρών" και "Η Σκιά".
*Επιπλέον, από τις Εκδόσεις Διόπτρα μπορείτε να βρείτε το νέο βιβλίο του συγγραφέα με τίτλο "Η Γυναίκα του Ίσνταλ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...