Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Σιωπηλά Βήματα (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Κίρκη, Ορφέας, Στέφανος, Μάγια, Οδυσσέας, Σωτήρης.
Η πολλά υποσχόμενη ομάδα ΚΟΣΜΟΣ.
Η ιδανική φιλία.
Το Όραμα ενός καλύτερου κόσμου.
Εφτά χρόνια μετά τη διάσπαση της ομάδας, ο θάνατος της αγαπημένης τους καθηγήτριας Ευτέρπης Αλεξάνδρου, θα τους ενώσει σε περιπέτεια αναζήτησης μιας μυστικής κληρονομιάς, που μπορεί να αλλάξει για πάντα τις ζωές τους.
Πόσο εφικτή είναι όμως η ανανέωση της φιλίας τους, όταν ανάμεσά τους βρίσκεται πλέον ένας δολοφόνος;
Στη Γη των Ταξιδευτών, μια πραγματικότητα παράλληλη και αποκρουστικά όμοια με τη δική μας, ο Ανθοφόνος εισβάλλει στον ονειρικό κόσμο των ανθρώπων, σπέρνοντας θάνατο και καταστροφή. Πραγματώνοντας με τον δικό του τρόπο το Όραμα ενός καλύτερου κόσμου.
Σιωπηλά βήματα.
Θα κατορθώσουν να αφήσουν ίχνη στο ορμητικό ρεύμα της ζωής;
Συγγραφέας: Ευφροσύνη Πιτσαλίδου
Βαθμολογία: 3.5/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αέναον.

   Το βιβλίο με τίτλο "Σιωπηλά Βήματα" της Ευφροσύνης Πιτσαλίδου είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα φαντασίας. Σε έναν κόσμο, όπου παράλληλα με τον δικό μας υπάρχει και η Γη των Ταξιδευτών, μία παρέα έξι φίλων ενώνεται ξανά και προσπαθεί να ανακαλύψει μία μυστική κληρονομιά.
   Η υπόθεση του βιβλίου έχει ενδιαφέρον και πρωτοτυπία. Παράλληλα είναι θετικό το γεγονός ότι συνδυάζει δύο είδη, το αστυνομικό μυθιστόρημα με της φαντασίας. Η πλοκή εξελίσσεται με κανονικό ρυθμό και η ανάγνωση είναι εύκολη και γρήγορη. Σε κάποια σημεία του βιβλίου φαίνεται σαν να "φρενάρει" ο ρυθμός της εξέλιξης. Θα μπορούσε πιθανόν να είχε λιγότερες σελίδες και να μην αναφέρονταν κάποιες λεπτομέρειες που κυρίως μπερδεύουν τον αναγνώστη, παρά βοηθούν στην ιστορία.
   Η παραστατική γραφή και οι καλές περιγραφές διευκολύνουν ακόμη περισσότερο όποιον διαβάζει το βιβλίο, στο να κατανοήσει καλύτερα τον φανταστικό κόσμο που δημιούργησε η συγγραφέας. Σταδιακά κατά την ανάγνωση δίνονται πληροφορίες για τη Γη των Ταξιδευτών και τους κανόνες που διέπουν αυτόν τον κόσμο. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση που χρησιμοποιείται είναι η πιο κατάλληλη, καθώς μαθαίνουμε πληροφορίες από πολλές οπτικές γωνίες. Βέβαια η συχνή εναλλαγή στα πρόσωπα σε αρκετές περιπτώσεις έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συνοχή της ιστορίας.
   Όσο αφορά τους χαρακτήρες του βιβλίου, περιγράφονται λεπτομερώς και μας δίνονται στοιχεία για την προσωπικότητά τους. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά πρόσωπα, δεν υπάρχει κάποιο που να περιγράφεται επιφανειακά. Ο καθένας είναι ξεχωριστός και έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους.
   Γενικά, αξίζει να διαβάσετε τα "Σιωπηλά Βήματα", ιδίως εάν είστε φαν των βιβλίων φαντασίας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει βραβευτεί στον πρώτο διαγωνισμό μυθιστορήματος Χρυσή Πένα και έχει πάρει το 1ο βραβείο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...