Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Ίνκουμπους (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου 



Περίληψη: Έτσι, πάνω στον εφιάλτη του, μέσα απ’ τη βραδινή ομίχλη πετάει ο κοντόχοντρος Δαίμονας πάνω από έλη, λίμνες και βάλτους.

Γυρεύει μια νέα τρελαμένη απ’ τον έρωτα και καταπλακωμένη απ’ τον ύπνο, κατεβαίνει και χαμoγελαστός κάθεται στο στήθος της.

Όταν μια νεαρή φοιτήτρια, η Λινέα Μολίνς, καταγγέλλει στην αστυνομία τον βιασμό της μέσα στο ίδιο της το σπίτι από έναν άγνωστο μασκοφόρο, στον επικεφαλής του Τμήματος Εγκλημάτων της αστυνομικής διεύθυνσης του Έρεμπρο Άντερς Οικονομίδη δημιουργείται αμέσως κακό προαίσθημα: οι προσεκτικές κινήσεις του δράστη και ο χειρουργικός τρόπος με τον οποίο έφερε εις πέρας την επίθεση μαρτυρούν προσχεδιασμό και εμπειρία.

Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η υπόσχεση με την οποία ο δράστης άφησε την κοπέλα: ότι θα τα ξαναπούν σύντομα.
Δύο ημέρες αργότερα, η διεθνούς φήμης σεφ Κάισα Έκεμπλαντ διαβάζει έντρομη στις εφημερίδες την είδηση του βιασμού της Λινέα και διαπιστώνει ανησυχητικές ομοιότητες με επίθεση που είχαν δεχτεί η ίδια και ο σύζυγός της μέσα στο σπίτι τους μερικούς μήνες νωρίτερα.
Παρά τους δισταγμούς της, αποφασίζει να μιλήσει. Σύντομα κι άλλα στόματα ανοίγουν και αφηγούνται μια ιστορία που κρυβόταν για χρόνια στο σκοτάδι.

Συγγραφέας: Βαγγέλης Γιαννίσης

Κυκλοφορεί από τις  Εκδόσεις Διόπτρα.

    Το βιβλίο με τίτλο "Ίνκουμπους" είναι ένα ατμοσφαιρικό αστυνομικό μυθιστόρημα με έντονο το στοιχείου του κοινωνικού. Αποτελεί την έκτη κατά σειρά ιστορία με πρωταγωνιστή τον Άντερς Οικονομίδη. Είναι σκοτεινό, αγωνιώδες και σου προσφέρει μια συναρπαστική αναγνωστική εμπειρία.

    Πρόκειται για ένα ανάγνωσμα που δεν εστιάζει μόνο στην εξιχνίαση της αστυνομικής υπόθεσης. Ο αναγνώστης, καθώς διαβάζει, προβληματίζεται για διάφορα κοινωνικά ζητήματα και βιώνει μία πληθώρα συναισθημάτων. Η πλοκή είναι περίπλοκη και ξεδιπλώνεται σταδιακά, χωρίς να δημιουργούνται κενά ή ασάφειες. Όσο η ιστορία φτάνει προς το τέλος, η αγωνία κορυφώνεται και δεν υπάρχει τίποτα το προβλέψιμο. Αντίθετα, υπάρχουν ανατροπές που κάνουν την ανάγνωση ακόμη πιο συναρπαστική και ενδιαφέρουσα.

    Όσο αφορά τους χαρακτήρες, μας είναι γνωστοί από τα προηγούμενα βιβλία. Παρότι το "Ίνκουμπους" μπορεί να διαβαστεί ανεξάρτητα σαν αυτοτελής ιστορία, η εξέλιξη των ηρώων γίνεται φανερή σε όσους έχουν διαβάσει όλη τη σειρά. Το δέσιμο με αυτούς είναι πιο δυνατό και σίγουρα αυτά που συμβαίνουν, κυρίως στον κεντρικό ήρωα Άντερς Οικονομίδη, προκαλούν ποικίλες συναισθηματικές αντιδράσεις. Ο συγγραφέας έχει δημιουργήσει ρεαλιστικούς ήρωες και ηρωίδες, με πολύπλευρες προσωπικότητες που σου μένουν στο μυαλό.

    Ολοκληρώνοντας, το "Ίνκουμπους" είναι ένα αστυνομικό θρίλερ που σίγουρα "πρέπει" να διαβαστεί από τους λάτρεις του είδους. Αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή της σύγχρονης ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως και τα υπόλοιπα βιβλία του συγγραφέα. 

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...