Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Λευκές Φωτιές (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου 


Περίληψη:
 

1914

Ο Άντον φιλοδοξεί να γίνει δημοσιογράφος. Μόλις φτάνει στη Βιέννη, γνωρίζει την Ντελφίν, μια γυναίκα με πολλά μυστικά. Μαγεμένος από το φως του πρώτου έρωτα, ο Άντον νιώθει να σφύζει από ζωή. Και τότε η χώρα του κηρύσσει τον πόλεμο ενάντια στη δική της.

1927

Για τη Λέινα, η ζωή με τη μητέρα της σε μια μικρή πόλη ήταν σκληρή και απομονωμένη. Ένας νεαρός δικηγόρος την παρασέρνει στη Βιέννη. Ωστόσο, εκείνο που φαντάζεται σαν έρωτα σύντομα καταρρέει και αφήνει την πόλη για μια δουλειά στο χιονισμένο σανατόριο, το Σλος Ζέεμπλικ.

1933

Έχοντας χάσει πολλούς φίλους στο Ανατολικό Μέτωπο, ο Άντον αναλαμβάνει να γράψει ένα άρθρο για το μυστηριώδες Σλος Ζέεμπλικ. Στο μέρος αυτό, στις όχθες μιας ασημένιας λίμνης όπου οι ρίζες των ανθρώπινων βασάνων ξεγυμνώνονται, δύο άνθρωποι θα αντικρίσουν ο ένας τον άλλον σαν να είναι η πρώτη φορά.

Σαρώνοντας την Ευρώπη που συνέρχεται από έναν πόλεμο και αναμένει την έλευση του επόμενου, οι Λευκές φωτιές είναι ένα μυθιστόρημα ορόσημο για τους πόθους, τα όνειρα της νιότης και την ιερότητα της ελπίδας. Ο Σεμπάστιαν Φοκς εστιάζει στην άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής και καταφέρνει να μιλήσει για αυτήν τόσο μέσα από τις συναισθηματικές συγκρούσεις των ηρώων όσο και μέσα από ενδιαφέροντες διαλόγους γύρω από τις μεθόδους και θεωρίες του Φρόιντ και άλλων σπουδαίων ψυχαναλυτών.

Συγγραφέας: Sebastian Faulks

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος για το αντίτυπο.* 

    Το "Λευκές Φωτιές" είναι ένα κοινωνικό, ρομαντικό και ταυτόχρονα ιστορικό μυθιστόρημα που μας μεταφέρει στην Αυστρία. Κεντρικοί ήρωες είναι ο Άντον και η Λέινα, των οποίων οι ζωές μπλέκονται με αναπάντεχο τρόπο. Ο συγγραφέας έχει φιλοσοφική διάθεση και προβληματίζει σε πολλά σημεία τον αναγνώστη.

     Πρόκειται για ένα βιβλίο με πλούσια πλοκή και μία άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία. Η γραφή είναι εξαιρετική και περιλαμβάνει όμορφες περιγραφές και καλογραμμένους διαλόγους. Η θεματολογία του κινείται γύρω από τον έρωτα, την αγάπη, τα όνειρα και την ψυχή του ανθρώπου. Οπότε, είναι ένα ανάγνωσμα που σίγουρα θα "αγγίξει" και θα βάλει σε διαδικασία περισυλλογής τους περισσότερους, αν όχι όλους, που θα επιλέξουν να το διαβάσουν. Σε μερικά σημεία, η ροή της πλοκής φαίνεται να κυλάει με πιο αργούς ρυθμούς. Ωστόσο, ο τρόπος γραφής και η υπόθεση που αποτελούν τα δυνατότερα στοιχεία του βιβλίου, δεν αφήνουν αυτόν που διαβάζει να βαρεθεί ή να κουραστεί.

    Ο Άντον και η Λέινα είναι δύο ήρωες που περιγράφονται με μεγάλη λεπτομέρεια και ρεαλισμό, ενώ η εξέλιξή τους σαν χαρακτήρες γίνεται φανερή κατά την ανάγνωση. Παρότι είναι δύο καθημερινοί άνθρωποι, έχουν κάτι από την αίγλη των χαρακτήρων ενός μυθιστορήματος. Αυτό δίνει επιπλέον ενδιαφέρον στην ιστορία, καθώς η ρεαλιστικότητα και η μυθοπλασία συνδυάζονται με αρμονία.

    Ολοκληρώνοντας, το "Λευκές Φωτιές" είναι ένα μυθιστόρημα που θα γοητεύσει, θα συναρπάσει και θα συγκινήσει τους αναγνώστες που θα επιλέξουν να το διαβάσουν.  Είναι από τα βιβλία που σου δημιουργούν ποικίλα συναισθήματα και σε βάζουν σε σκέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Η Εκδίκηση του Κριού (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου  Περιγραφή: Η ξαφνική επιστροφή του Μπρόγκαν Ράμσεϊ στη ζωή της Λίντια ντε Χάβιλαντ θα αλλάξει για πάντα τα δεδ...