Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Η Μάρτα Κοιμάται (Κριτική Βιβλίου)

από τη Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Πριν από πολλά χρόνια, η Νάντια καταδικάστηκε για ένα φριχτό έγκλημα. Μετά την αποφυλάκισή της, το μόνο που θέλει είναι να ζήσει μια σχετικά φυσιολογική ζωή. Όταν όμως η μοναδική της φίλη σκοτώνει τον εραστή της και εκλιπαρεί τη Νάντια να τη βοηθήσει, εκείνη δεν μπορεί να της αρνηθεί. Τότε, ένα απομονωμένο σπίτι στο δάσος θα γίνει το σκηνικό ενός παράξενου παιχνιδιού.

Συγγραφέας: Romy Hausmann

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για το αντίτυπο.* 

    "Η Μάρτα κοιμάται" είναι ένα σκοτεινό και ανατρεπτικό ψυχολογικό θρίλερ που παίζει με το μυαλό του αναγνώστη. Η βασική ηρωίδα είναι η Νάντια, η οποία είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για ένα φρικιαστικό έγκλημα. Προσπαθεί μετά από την φυλάκισή της να προσαρμοστεί και πάλι στην κοινωνία, όταν μια μέρα την καλεί η καλύτερή της φίλη, λέγοντάς της ότι μόλις σκότωσε τον εραστή της και χρειάζεται βοήθεια.

    Η συγγραφέας έχει δημιουργήσει μία ατμοσφαιρική ιστορία γεμάτη αγωνία και μυστήριο. Το ξεκίνημά της δεν σε προϊδεάζει για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, με τις εξελίξεις στα τελευταία κεφάλαια να είναι καταιγιστικές. Η πλοκή είναι σχετικά γρήγορη, όμως σε μερικά σημεία, φαίνεται να κάνει μία μικρή "κοιλιά". Η γραφή είναι απλή και περιγραφική όσο χρειάζεται. Αυτό που ίσως λείπει είναι το κομμάτι του συναισθήματος. Παρότι το θέμα του βιβλίου έχει μία σκληρότητα, δεν διεγείρει ιδιαίτερα συναισθηματικά τον αναγνώστη. Πιθανώς να μην είναι ένας από τους στόχους της Hausmann η συγκινησιακή φόρτιση, αλλά μία πιο ψυχρή αποτύπωση της ιστορίας.

    Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου είναι η Νάντια. Έχει μία αρκετά ιδιόρρυθμη και μυστηριώδη προσωπικότητα. Δεν είναι εύκολο να σχηματίσεις μία σταθερή άποψη γι' αυτήν, παρά μόνο αφού ολοκληρώσεις την ανάγνωση του βιβλίου. Αυτό συμβαίνει διότι ανατρέπονται σε διάφορα σημεία τα όσα έχουν ειπωθεί για τον χαρακτήρα της. Επίσης, δεν είναι από τους ήρωες βιβλίων που τους συμπαθείς ή δένεσαι μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τους δευτερεύοντες χαρακτήρες που ενώ είναι καλοστημένoi, δε νιώθεις συμπάθεια προς το πρόσωπό τους ούτε κάποια ταύτιση ή δέσιμο.

    Ολοκληρώνοντας, το "Η Μάρτα Κοιμάται" έχει τα στοιχεία του θρίλερ που σε κάνουν να μη θέλεις να σταματήσεις να το διαβάζεις. Ωστόσο, έχει περιθώρια βελτίωσης, κυρίως όσο αφορά το κομμάτι των χαρακτήρων. Βέβαια, είναι συχνό φαινόμενο να μη γίνονται αρεστοί οι ήρωες των θρίλερ. Σε γενικές γραμμές είναι μία καλή επιλογή στο είδος του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...