Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Το Μπλουζ της Πεταλούδας (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Η φαινομενικά ακίνδυνη παρακολούθηση μιας φοιτήτριας από τη Σαντορίνη οδηγεί τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Μίλτο Οικονόμου στα ίχνη ενός σκοτεινού κυκλώματος ναρκωτικών και πορνείας. Αδίστακτοι εγκληματίες εισβάλλουν αναπάντεχα στη ζωή του όταν μαθαίνουν τη σχέση του με μια πεταλούδα της νύχτας που γνωρίζει πολλά για την παράνομη δράση τους. Αυτό που ίσως αγνοούν είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να τα βάζεις με κάποιον που δεν έχει τίποτα να χάσει.
Στη νέα υπόθεση του Μίλτου Οικονόμου, που εξελίσσεται στην Αθήνα και κορυφώνεται στη Μύκονο, κυριαρχούν η νουάρ ατμόσφαιρα στα κακόφημα στέκια της νύχτας και το μαύρο χιούμορ του αντιήρωα πρωταγωνιστή, ενώ οι μελαγχολικές νότες των μπλουζ συνοδεύουν την αφήγηση σαν μουσική υπόκρουση κινηματογραφικής ταινίας.

Συγγραφέας: Μάρκος Κρητικός

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για το αντίτυπο.*

   "Το Μπλουζ της Πεταλούδας" είναι ένα αστυνομικό νουάρ μυθιστόρημα με κεντρικό ήρωα τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Μίλτο Οικονόμου. Όταν αναλαμβάνει μία υπόθεση που αφορά μία νεαρή φοιτήτρια, ο ντετέκτιβ Οικονόμου δεν περιμένει με τίποτα τις ανακαλύψεις και τις αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν. 

   Πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο που η πλοκή του κινείται σε γρήγορους ρυθμούς και η ιστορία του είναι ενδιαφέρουσα. Το κουβάρι του μυστηρίου ξετυλίγεται σταδιακά και όλα τα στοιχεία που αποκαλύπτονται, δένουν αρμονικά στο τέλος. Τα σχετικά μικρά κεφάλαια, το μικρό μέγεθος του βιβλίου (περίπου 200 σελίδες) σε συνδυασμό με την αγωνία που σου δημιουργείται για τις εξελίξεις σε κάνουν να μην θέλεις να σταματήσεις να το διαβάζεις. Οι περιγραφές και οι διάλογοι βρίσκονται σε ισορροπία, κάτι που βοηθά στο να μην γίνεται κουραστικό το ανάγνωσμα. Παράλληλα, ένα ξεχωριστό στοιχείο του βιβλίου είναι ο πρωτότυπος τρόπος που παρουσιάζονται οι ήρωες στον αναγνώστη, καθώς και η γραφή, η οποία είναι διανθισμένη με μαύρο χιούμορ και σε κάποιες περιπτώσεις με "αιχμηρή" χρήση της γλώσσας.

   Οι χαρακτήρες του βιβλίου παρουσιάζονται στον αναγνώστη με την απαραίτητη λεπτομέρεια. Πριν την εμφάνιση του καθένα από αυτούς, γίνεται η περιγραφή τους από τον κεντρικό μας ήρωα, τον Μίλτο Οικονόμου, ο οποίος παρουσιάζει και τον ίδιο του τον εαυτό. Στους δευτερεύοντες χαρακτήρες δε δίνεται τόσο μεγάλη προσοχή, ωστόσο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι "φιγούρες" που σου μένουν στο μυαλό. Ο ντετέκτιβ Οικονόμου είναι ένας "γκρίζος" ήρωας, αφού αντιμετωπίζει κάποια σοβαρά προβλήματα όπως είναι η εξάρτηση από το αλκοόλ. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμποδίζει στο να κάνει την δουλειά του αποτελεσματικά.

   Γενικά, "Το Μπλουζ της Πεταλούδας" είναι ένα αγωνιώδες ανάγνωσμα, κατάλληλο για όσους αγαπούν τα αστυνομικά. Θα σας προσφέρει μία συναρπαστική αναγνωστική εμπειρία.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...