Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Chain of Gold (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Cordelia Carstairs is a Shadowhunter, a warrior trained since childhood to battle demons. When her father is accused of a terrible crime, she and her brother travel to London in hopes of preventing the family’s ruin. Cordelia’s mother wants to marry her off, but Cordelia is determined to be a hero rather than a bride. Soon Cordelia encounters childhood friends James and Lucie Herondale and is drawn into their world of glittering ballrooms, secret assignations, and supernatural salons, where vampires and warlocks mingle with mermaids and magicians. All the while, she must hide her secret love for James, who is sworn to marry someone else.

But Cordelia’s new life is blown apart when a shocking series of demon attacks devastate London. These monsters are nothing like those Shadowhunters have fought before—these demons walk in daylight, strike down the unwary with incurable poison, and seem impossible to kill. London is immediately quarantined. Trapped in the city, Cordelia and her friends discover that their own connection to a dark legacy has gifted them with incredible powers—and forced a brutal choice that will reveal the true cruel price of being a hero.

Συγγραφέας: Cassandra Clare

Βαθμολογία: 5/5

*Το βιβλίο δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά.*

   Το "Chain of Gold" είναι το πρώτο βιβλίο της νεανικής τριλογίας φαντασίας "The Last Hours" της Cassandra Clare. Η Cordelia Carstairs, μετά τη σύλληψη του πατέρα της, ταξιδεύει μαζί με την οικογένειά της στο Λονδίνο, ώστε να αποτρέψουν την καταστροφή του ονόματός τους. Εκεί συναντά τους παιδικούς της φίλους Lucie και James Herondale και μαζί θα προσπαθήσουν να βρουν τι κρύβεται πίσω από την έντονη και παράξενη δαιμονική δραστηριότητα που παρατηρείται στην πόλη.

   Η ιστορία εξελίσσεται στις αρχές του 1900, οπότε αυτό σε συνδυασμό με το στοιχείο της φαντασίας, κάνουν το βιβλίο ατμοσφαιρικό. Η πλοκή δεν είναι απλοϊκή και εξελίσσεται με κανονικό ρυθμό, ο οποίος αυξάνεται από την μέση και μετά. Οι εξελίξεις στο πρώτο μισό του βιβλίου δεν είναι πλούσιες, χωρίς αυτό να επηρεάζει το ενδιαφέρον για ανάγνωση. Υπάρχουν αρκετές σκηνές δράσης που περιγράφονται με κινηματογραφικό τρόπο, ενώ οι περιγραφές συνολικά είναι όσο λεπτομερείς χρειάζεται και δεν γίνονται κουραστικές για τον αναγνώστη. Οι διάλογοι που παρεμβάλλονται στην αφήγηση είναι ζωντανοί, καλογραμμένοι και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν χιουμοριστική χροιά. Στην αρχή ίσως μπερδεύουν τα πολλά ονόματα και οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων, αλλά όσο προχωρά η ανάγνωση, η συγγραφέας σε βοηθά με τον τρόπο της να τα απομνημονεύσεις. Το τέλος της ιστορίας δίνει ένα κλείσιμο στα περισσότερα θέματα που προέκυψαν στο βιβλίο, αλλά αφήνει και κάποιες εκκρεμότητες που σε κάνουν να θες να διαβάσεις οπωσδήποτε και το επόμενο. Όσο αφορά τον φανταστικό κόσμο του βιβλίου, όπως είναι φανερό υπάρχει στα πλαίσια του πραγματικού κόσμου και δεν είναι εξ ολοκλήρου φτιαγμένος από την Clare. Όσοι έχουν διαβάσει προηγούμενα βιβλία της είναι εξοικειωμένοι με τον κόσμο των Shadowhunters και τον γνωρίζουν πολύ καλά. Βέβαια, καθώς η κάθε σειρά ή τριλογία που βγαίνει είναι μία αυτοτελής ιστορία, μπορείτε να ξεκινήσετε την τριλογία "The Last Hours", χωρίς να έχετε διαβάσει προηγούμενα βιβλία, αφού τα όσα ισχύουν στον φανταστικό κόσμο παρουσιάζονται εκ νέου. Δηλαδή δε θεωρείται δεδομένο ότι τον γνωρίζεις ήδη. 

   Ο τρόπος, με τον οποίο παρουσιάζονται οι χαρακτήρες και χτίζονται οι μεταξύ τους σχέσεις, είναι ένα από τα στοιχεία του βιβλίου που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στο να κερδίσει τις εντυπώσεις των αναγνωστών. Οι ήρωες έχουν περίπλοκες προσωπικότητες και η περιγραφή τους δεν μένει στην επιφάνεια. Καταλαβαίνεις πολλά γι' αυτούς μέσα από τις πράξεις τους και τον τρόπο που σκέφτονται. Παράλληλα, δίνεται έμφαση και στην εξωτερική τους εμφάνιση και είναι εύκολο να δημιουργήσεις μία εικόνα στο μυαλό σου γι' αυτούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απαραίτητη προσοχή δίνεται τόσο στους κεντρικούς ήρωες, Cordelia και James, όσο και στους δευτερεύοντες που μεταξύ άλλων είναι η Lucie, ο Matthew, ο Thomas και ο Christopher. Τέλος, είναι τόσο διαφορετικοί ο ένας με τον άλλον που σίγουρα θα βρεις κάποιον να αγαπήσεις, να συμπαθείς ή να ταυτιστείς.

   Γενικά, το "Chain of Gold" είναι μία συναρπαστική περιπέτεια νεανικής φαντασίας που θα ευχαριστήσει όλους του λάτρεις του είδους και θα ικανοποιήσει τους πιστούς αναγνώστες της συγγραφέα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...