Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Το Πλοίο των Τρελών (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Αύγουστος 1931. Ένα υπερωκεάνιο με προορισμό τη Γερμανία ξεκινάει από τη Βερακρούζ του Μεξικού. Στους επιβάτες της πρώτης θέσης βρίσκονται μια νεαρή Αμερικανίδα ζωγράφος με τον εραστή της, ένας ισπανικός χορευτικός θίασος που επιδίδεται σε κλοπές, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Γερμανών με το παχύ μπουλντόγκ τους που παθαίνει συνεχώς ναυτία και μια θορυβώδης παρέα Κουβανών φοιτητών Ιατρικής. Καθώς το πλοίο ταξιδεύει στον Ατλαντικό, ο αναγνώστης παρασύρεται από τα περιστατικά και τις δολοπλοκίες επιβατών και μελών του πληρώματος, που δημιουργούν ένα κλίμα ανυπόφορης έντασης. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλούσιο πορτρέτο της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και ένα εντυπωσιακό στιγμιότυπο ενός κόσμου που κινείται προς την καταστροφή, σε μια εποχή ανόδου του ναζισμού.

Συγγραφέας: Katherine Anne Porter

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος για το αντίτυπο.*

   "Το Πλοίο των Τρελών" είναι ένα κλασικό κοινωνικό μυθιστόρημα που μας μεταφέρει στην εποχή του μεσοπολέμου. Οι επιβάτες του πλοίου Βέρα ξεκινούν το ταξίδι τους από το Μεξικό με τελικό προορισμό την Γερμανία. Ο κάθε επιβάτης έχει τους δικούς του λόγους που ταξιδεύει. Άλλοι θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και άλλοι να επανενωθούν με την οικογένειά τους. Όλοι όμως, προσδοκούν μία καλύτερη ζωή.

   Η συγγραφέας αφηγείται την καθημερινότητα των επιβατών, οι οποίοι συνθέτουν ένα πορτρέτο της τότε κοινωνίας, καθώς προέρχονται από διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, είναι διαφορετικής εθνικότητας και γενικά είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Μέσα από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των επιβατών αναδεικνύονται κοινωνικά θέματα, όπως ο ρατσισμός, ο σεξισμός και ο αντισημιτισμός. Ουσιαστικά δεν υπάρχει πλοκή, ούτε μία ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Ο αναγνώστης διαβάζει διάφορα γεγονότα και ευτράπελα που συμβαίνουν στο πλοίο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Μέσα από αυτά προβάλλονται τα θέματα που αναφέρονται παραπάνω. Το βιβλίο είναι αρκετά μεγάλο (σχεδόν 800 σελίδες) και η ανάγνωσή του κυλάει αργά. Ωστόσο, οι συχνές εναλλαγές ανάμεσα στις ιστορίες των τόσων ηρώων, κρατούν το ενδιαφέρον για ανάγνωση. Επίσης, ένα από τα δυνατότερά του στοιχεία είναι ο τρόπος γραφής της Porter και το πλούσιο λεξιλόγιό της. Είναι εμφανές το συγγραφικό της ταλέντο.

   Οι χαρακτήρες του βιβλίου παρουσιάζονται με έναν μη συνηθισμένο τρόπο. Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στα αρνητικά τους χαρακτηριστικά, τα οποία φανερώνονται στον αναγνώστη από το πώς συμπεριφέρονται στους συνεπιβάτες τους, ενώ είναι φανερή και η σατυρική διάθεση στην περιγραφή τους. Η συμπεριφορά τους και οι σκέψεις τους είναι γεμάτες στερεότυπα και ρατσιστικές πεποιθήσεις. Παρόλο που υπάρχει μία πληθώρα ηρώων, δύσκολο να βρεις κάποιον να συμπαθήσεις. Μάλλον δεν είναι και αυτός ο στόχος, αφού η σκιαγράφησή τους θέλει να αναδείξει το πόσο προβληματική ήταν η τότε κοινωνία.

   Γενικά, "Το Πλοίο των Τρελών" είναι ένα μυθιστόρημα που σε κάνει να σκεφτείς και να αναλογιστείς κατά πόσο έχει αλλάξει η δική μας κοινωνία τόσο χρόνια μετά στα θέματα που πραγματεύεται. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα διαχρονικό μυθιστόρημα που έχει να δώσει αρκετή τροφή για προβληματισμό στον σύγχρονο αναγνώστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...