Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

1984 (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Κρυμμένος στα έγκατα του Τμήματος Αρχείων στο αχανές κτίριο του Υπουργείου Αλήθειας, ο Γουίνστον Σμιθ ξαναγράφει επιδέξια άρθρα παλιότερων εφημερίδων, αλλάζει ειδήσεις, έτσι ώστε το ιστορικό αρχείο να βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τη γραμμή του Κόμματος. Το βλέμμα του Μεγάλου Αδελφού τον παρακολουθεί από κάθε αφίσα, η Αστυνομία της Σκέψης φέρνει στο φως κάθε πράξη προδοσίας. Ωστόσο, μέσα του ο Γουίνστον εξεγείρεται εναντίον αυτού του ολοκληρωτικού καθεστώτος που απαιτεί απόλυτη υποταγή και ελέγχει κάθε πτυχή της ζωής μέσα από εφιαλτικές τηλεοθόνες και το ακοίμητο μάτι του Μεγάλου Αδελφού – συμβολικού ηγέτη του Κόμματος.

Λαχταρώντας ελευθερία, ο Γουίνστον βρίσκει τον έρωτα στο πρόσωπο της Τζούλια και μέσα του αφυπνίζονται νέες προοπτικές. Και ενώ τα ελικόπτερα της αστυνομίας διαγράφουν ασταμάτητα κύκλους από πάνω τους, ο Γουίνστον και η Τζούλια αρχίζουν να αμφισβητούν το Κόμμα. Ωστόσο ο Μεγάλος Αδελφός δεν ανέχεται διαφωνίες – ούτε καν αυτές που παραμένουν ως σκέψεις και δεν εκφράζονται.

Συγγραφέας: Τζορτζ Όργουελ

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο.*

   Το "1984" είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα που παρουσιάζει τη ζοφερή πραγματικότητα μιας κοινωνίας που βρίσκεται κάτω από ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Κεντρικός ήρωας είναι ο Γουίνστον Σμιθ, ο οποίος εργάζεται στο Υπουργείο Αλήθειας. Βασική του αρμοδιότητα είναι να αλλάζει παλαιότερα άρθρα εφημερίδων, ώστε να συμβαδίζουν με την παροντική γραμμή του Κόμματος που συμβολικά ηγείται ο Μεγάλος Αδελφός.

  Είναι ένα σκοτεινό, σκληρό βιβλίο που περιλαμβάνει ωμές και ανατριχιαστικές περιγραφές. Ο κόσμος που εξελίσσεται η ιστορία χτίζεται σταδιακά και για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνηση ο αναγνώστης μπορεί να βρει απαντήσεις στο παράρτημα. Είναι ένα ανάγνωσμα που σε προβληματίζει και σου προκαλεί κυρίως αρνητικά συναισθήματα. Η ιστορία σε κρατάει σε αγωνία και το ενδιαφέρον για ανάγνωση παραμένει σταθερό μέχρι το τέλος. Μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου σου δημιουργούνται οι καλύτερες εντυπώσεις γι' αυτό που μόλις διάβασες, παρότι σε βαραίνει αρκετά συναισθηματικά. 

   Ο συγγραφέας σκιαγραφεί με ολοκληρωμένο τρόπο την προσωπικότητα του Γουίνστον Σμιθ και περιγράφει λεπτομερώς την εξωτερική του εμφάνιση. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες, όπως η Τζούλια, παρουσιάζονται πιο επιφανειακά. Μπορεί ο χαρακτήρας του Γουίνστον να είναι καλογραμμένος, αλλά δεν είναι και ιδιαίτερα αγαπητός. Βέβαια, το ύφος του βιβλίου δεν ενδείκνυται για την δημιουργία ηρώων που είναι καθολικά αρεστοί. 

   Γενικά, το "1984" είναι ένα διαχρονικό κλασικό μυθιστόρημα που έχει πολλά να δώσει στον αναγνώστη που θα επιλέξει να το διαβάσει. Είναι ένα βιβλίο που θα σας βάλει σε σκέψεις και θα σας δημιουργήσει πολλούς προβληματισμούς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...