Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Σε Έναν Άγνωστο Θεό (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου 


Περίληψη: Η λατρεία του Στάινμπεκ προς τη φύση τον οδηγεί σε έναν άκρατο πανθεϊσμό. Έχει τη γνώμη ότι η φύση είναι ο θεός των θεών. Και δίνει πειστικά και γοητευτικά την άποψη του συμπαρασύροντας τον αναγνώστη και κρατώντας τον δέσμιο των περιπετειών των ηρώων του. Ο μυθοπλάστης Στάινμπεκ, με το μυθιστόρημα του "Σε έναν άγνωστο θεό", βρίσκεται στην αποθέωσή του. Και ο ήρωας του Τζόζεφ Γουέην είναι ο πιο γοητευτικός άνθρωπος που μας έδωσε η πένα του συγγραφέα, θα ειπωθεί για τον Τζότζεφ: "Δεν ξέρω αν υπάρχουν άνθρωποι που γεννήθηκαν πέρα και έξω από την ανθρωπότητα ή αν μερικοί άνθρωποι είναι τόσο ανθρώπινοι που να κάνουν τους άλλους να μη μοιάζουν αληθινοί...".

Συγγραφέας: Τζων Στάινμπεκ

Βαθμολογία: 4/5 

Κυκλοφορεί από τις από τις Εκδόσεις Ζαχαρόπουλος.

   Το "Σε Έναν Άγνωστο Θεό" είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με κεντρικό ήρωα τον Τζόζεφ Γουέην. Ο συγγραφέας, Τζων Στάινμπεκ, μέσα από την αφήγηση της καθημερινής αγροτικής ζωής πραγματεύεται το θέμα της πίστης σε κάποιον Θεό.

   Η ιστορία του βιβλίου από μόνη της δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο. Τα βαθύτερα όμως, νοήματα που πηγάζουν από αυτήν, είναι που κερδίζουν την προσοχή και το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Παράλληλα, οι πολύ καλές περιγραφές και οι καλογραμμένοι διάλογοι κάνουν απολαυστική την αναγνωστική εμπειρία. Στην ουσία αναδεικνύεται η φύση και το πόσο πολύτιμη είναι για τον άνθρωπο.

   Ο Τζόζεφ  παρουσιάζεται ως ένας άνθρωπος που νοιάζεται για την οικογένειά του και τους συνανθρώπους του, και πασχίζει καθημερινά για να τα βγάλει πέρα. Η αγάπη του για τη φύση γίνεται φανερή από την "εμμονή" του με ένα δέντρο, το οποίο θεωρεί πολύ σημαντικό γι' αυτόν. Παρότι δέχεται κάποια σχόλια για την προσοχή που δείχνει σε αυτό το δέντρο, δε σταματά να το φροντίζει, καθώς θεωρεί ότι είναι ένας τρόπος για να δείξει την πίστη του στον δικό του θεό, την φύση.

   Γενικά, το "Σε Έναν Άγνωστο Θεό" είναι ένα μυθιστόρημα που κρύβει μηνύματα πίσω από την ιστορία του. Σίγουρα αξίζει να διαβαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...