Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Στη Γη της Αιώνιας Θλίψης (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Ο Ιάσονας και οι φίλοι του πασχίζουν να επιβιώσουν σε μια Αθήνα που μαστίζεται από λιμό. Στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή πέφτουν σε ενέδρα, με αποτέλεσμα να χάσει τους συντρόφους του. Ο ίδιος καταφέρνει να διαφύγει και κάνει σκοπό της ζωής του να πάρει εκδίκηση. Στην πορεία γνωρίζει έναν μυστηριώδη ξένο που θα αλλάξει όλα όσα νόμιζε πως ήξερε, καθώς και τον έρωτα της ζωής του. Μέσα από ζωντανές περιγραφές, αναδρομές στο παρελθόν και αλλεπάλληλες ανατροπές, ξετυλίγεται μαεστρικά μια αλληλουχία γεγονότων η οποία οδηγεί την πλοκή προς μία κορύφωση που έχει χτιστεί από την πρώτη κιόλας σελίδα.

Συγγραφέας: Γιάννης Κυζιρόπουλος

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πνοή.

*Ευχαριστώ τον συγγραφέα για το αντίτυπο.* 

   Το βιβλίο με τίτλο "Στη Γη της Αιώνιας Θλίψης" είναι ένα ξεχωριστό ανάγνωσμα που θα μπορούσε να ενταχθεί στην κατηγορία του δυστοπικού μυθιστορήματος. Μας μεταφέρει στην μελλοντική Αθήνα του 2030, όπου ο κεντρικός ήρωας Ιάσονας προσπαθεί να επιβιώσει. Η εύρεση τροφής, όχι μόνο στην πόλη του, αλλά παγκοσμίως είναι δύσκολη, ενώ η εγκληματικότητα έχει ανέβει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την καθημερινή ζωή.

   Ο συγγραφέας αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο μία ιστορία γεμάτη δράση και ανατροπές. Η πλοκή δεν εξελίσσεται γραμμικά, καθώς υπάρχουν και κάποιες αναδρομές στο παρελθόν. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται είναι πλούσιο και το κείμενο καλογραμμένο. Κάποιες λέξεις ίσως ξενίσουν τον αναγνώστη, επειδή δεν της συναντάς συχνά, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο είδος. Δε λείπουν και τα σημεία όπου γίνεται μία πιο "τολμηρή" χρήση της γλώσσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περιγραφές είναι εξαιρετικές, παρότι σε κάποια σημεία είναι ιδιαίτερα σκληρές και ωμές.

   Ο Ιάσονας είναι ένας πολύ ενδιαφέρων κεντρικός ήρωας. Έχει έντονη προσωπικότητα που δεν περνά απαρατήρητη. Η περιγραφή του είναι πλήρης και ουσιαστική. Παρατηρείται μία εξέλιξη στον χαρακτήρα του, αφού ο αναγνώστης ανακαλύπτει όλο και περισσότερα γι' αυτόν όσο προχωράει η ανάγνωση. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες περιγράφονται επίσης σε βάθος και δεν είναι δύσκολο να πλάσεις μια εικόνα γι' αυτούς στο μυαλό σου.

   Γενικά, το μυθιστόρημα "Στη Γη της Αιώνιας Θλίψης"  είναι ένα ιδιαίτερο ανάγνωσμα που θα σας συναρπάσει και θα σας δημιουργήσει πολλά και έντονα συναισθήματα που θα εναλλάσσονται συχνά κατά την ανάγνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...