Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Η Ιστορία του Νερού (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη:
Νορβηγία, 2017 –Η εβδομηντάχρονη ακτιβίστρια Σίνε ξεκινάει ένα επικίνδυνο ταξίδι: με ένα ιστιοφόρο και ένα πολύ ιδιαίτερο φορτίο προσπαθεί να φτάσει από τη δυτική Νορβηγία στις γαλλικές ακτές. Εκεί θα αντιμετωπίσει τον άντρα που ήταν κάποτε ο έρωτας της ζωής της.

Γαλλία, 2041–Η νότια Ευρώπη πλήττεται από ένα έντονο κύμα ξηρασίας που αναγκάζει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να μεταναστεύσει προς αναζήτηση πόσιμου νερού. Ανάμεσά τους είναι ο Νταβίντ με τη μικρή του κόρη που ξεκινούν ένα ταξίδι χωρίς ελπίδα. Όλα αλλάζουν τη μέρα που οι δυο τους ανακαλύπτουν ένα ιστιοφόρο σκάφος σ’ έναν εγκαταλελειμμένο κήπο, μακριά από τη θάλασσα –το σκάφος της Σίνε.

Συγγραφέας: Maja Lunde

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος για το αντίτυπο.* 

   "Η ιστορία του νερού" είναι ένα μυθιστόρημα με κεντρική θεματολογία ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, και πιο συγκεκριμένα το νερό, όπως είναι φανερό και από τον τίτλο του. Ο αναγνώστης διαβάζει παράλληλα δύο ιστορίες. Της Σίνε που εξελίσσεται στο 2017 και του Νταβίντ που εξελίσσεται το 2041.

   Η συγγραφέας μπλέκει με αρμονικό τρόπο τις δύο χρονικές στιγμές, χωρίς να υπάρχει κάποιο μπέρδεμα με τις συχνές εναλλαγές του προσώπου αφήγησης και του χρόνου. Η ιστορία της Σίνε είναι βγαλμένη από την πραγματικότητα του σήμερα, καθώς τα όσα περιγράφονται για τη μόλυνση του νερού, την εκμετάλλευσή του και το λιώσιμο των πάγων είναι κάτι που συμβαίνει. Τα όσα περιγράφονται από την πλευρά του Νταβίντ, παρότι συμβαίνουν στο μέλλον και έχουν μία δόση δυστοπίας, μοιάζουν τρομακτικά κοντά και είναι πολύ πιθανόν να συμβούν. Η σκληρότητα και η ωμότητα που περιγράφονται κάποια πράγματα, λειτουργούν ως ένας τρόπος αφύπνισης για όποιον διαβάζει το βιβλίο. Η M. Lunde γράφει με έναν ρεαλισμό που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους αναγνώστες και τους βάζει σε πολλές σκέψεις. 

   Η Σίνε και ο Ντάβιντ είναι δύο ιδιαίτεροι και καλογραμμένοι χαρακτήρες. Οι αναφορές στο παρελθόν τον ηρώων βοηθούν στο να σχηματιστεί μία πιο ολοκληρωμένη άποψη για αυτούς. Η Σίνε ξεχωρίζει για το θάρρος της, το πείσμα και την αφοσίωση της στο σκοπό της που είναι η προστασία των υδάτινων πόρων. Ο Ντάβιντ από την άλλη πλευρά ξεχωρίζει για το κουράγιο του και την πίστη του στο θεσμό της οικογένειας. 

   Γενικά, "Η ιστορία του νερού" είναι ένα βιβλίο θα πρέπει να διαβαστεί από όλους μας. Θα σας αφήσει με ανάμεικτα συναισθήματα και θα σας κάνει να το σκέφτεστε για μέρες, αφού ολοκληρώσετε την ανάγνωσή του.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...