Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Οι Διαθήκες (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη:
Δεκαπέντε χρόνια μετά τα όσα περιγράφονται στην Ιστορία της Θεραπαινίδας, το θεοκρατικό καθεστώς της Δημοκρατίας της Γαλαάδ παραμένει ισχυρό, αλλά τα πρώτα σημάδια της παρακμής αρχίζουν να γίνονται φανερά. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, οι ζωές τριών ολότελα διαφορετικών γυναικών συναντιούνται, και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκρηκτικά.
Οι δύο ανήκουν στην πρώτη γενιά που ενηλικιώνεται μέσα στην τυραννία. Στις δικές τους μαρτυρίες προστίθεται μια τρίτη: της Θείας Λίντια, το περίπλοκο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον της οποίας επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις και ανατροπές.
Καθώς η Άτγουντ μάς οδηγεί στα άδυτα του καθεστώτος της Γαλαάδ, καθεμιά από τις ηρωίδες της πρέπει να αποδεχτεί ποια είναι και να αποφασίσει ως πού είναι διατεθειμένη να φτάσει γι’ αυτό που πιστεύει…
Συγγραφέας: Μάργκαρετ Άτγουντ
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο.*

   "Οι Διαθήκες" της Μάργκαρετ Άτγουντ είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα που ακολουθεί τρεις διαφορετικές γυναίκες και η ιστορία του εξελίσσεται 15 χρόνια μετά από το βιβλίο "Η ιστορία της Θεραπαινίδας". Στην ουσία διαβάζουμε τα απομνημονεύματα αυτών των γυναικών για καταστάσεις που βίωσαν υπό του θεοκρατικού καθεστώτος της Δημοκρατίας της Γαλαάδ.
   Η δυστοπική κοινωνία που έχει δημιουργήσει η Άτγουντ, οι συνθήκες και οι κανόνες που ισχύουν σε αυτήν περιγράφονται στον αναγνώστη σταδιακά κατά την ανάγνωση του βιβλίου και στο τέλος αυτός έχει μία καλή εικόνα γι' αυτόν τον κόσμο. Οι αφηγήσεις από τρεις διαφορετικές πλευρές και η συχνή εναλλαγή του αφηγητή, κάνουν πιο ενδιαφέρουσα την εμπειρία της ανάγνωσης, καθώς εκτός των άλλων, περιμένεις να δεις ποια είναι η σύνδεση μεταξύ των ηρωίδων. Η πλοκή χτίζεται σταδιακά και δε χάνει τη ροή της σε κανένα σημείο. Ορισμένα αποσπάσματα σοκάρουν τον αναγνώστη, τόσο για την ωμότητα και το παράλογο που τα χαρακτηρίζει, όσο και για τον ψυχρό τρόπο που χρησιμοποιούν πρόσωπα του βιβλίου για να τα περιγράψουν, σαν να αποτελούν κάτι που δεν τους προκαλεί κανένα συναίσθημα.
   Η Θεία Λίντια και οι δύο νεαρές κοπέλες που αποτελούν τις κεντρικές ηρωίδες, είναι από τους χαρακτήρες που συνήθως θαυμάζει κανείς όταν τους συναντά σε ένα βιβλίο. Η καθεμία με τον δικό της τρόπο και θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό της, προσπαθεί να φέρει την αλλαγή.
   Γενικά, το βιβλίο "Οι Διαθήκες" είναι ένα καλογραμμένο δυστοπικό μυθιστόρημα με δυνατούς χαρακτήρες και καλοδουλεμένη πλοκή. Αν σας άρεσε "Η ιστορία της Θεραπαινίδας", πρέπει να το διαβάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...