Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Τα Εξαφανισμένα Κορίτσια του Παρισιού (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη:
Μανχάταν, 1946
Η Γκρέις Χίλι έχασε τον άντρα της κατά τη διάρκεια του πολέμου και προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή της από την αρχή. Ένα πρωινό, πηγαίνοντας στη δουλειά της, βρίσκει μια παρατημένη βαλίτσα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Ανοίγοντάς την ανακαλύπτει τις φωτογραφίες δώδεκα γυναικών.
Οι φωτογραφίες εξάπτουν την περιέργειά της και σύντομα η Γκρέις ξεκινά έρευνα για τον εντοπισμό αυτών των γυναικών. Έτσι θα ανακαλύψει ότι η βαλίτσα ανήκε στην Έλανορ Τριγκ, την αρχηγό ενός δικτύου μυστικών πρακτόρων που επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην κατεχόμενη Ευρώπη.
Ποιο μυστήριο καλύπτει την τύχη αυτής της ομάδας μυστικών πρακτόρων;
Ποιες ριψοκίνδυνες αποστολές ανέλαβαν;
Κατάφεραν να επιβιώσουν;
Η έρευνα της Γκρέις θα ξεδιπλώσει μια συναρπαστική ιστορία συντροφικότητας και θάρρους που στο επίκεντρό της βρίσκεται μια ομάδα γυναικών μυστικών πρακτόρων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Με ζωηρή πένα και εμπνεόμενη από πραγματικά γεγονότα, η συγγραφέας Παμ Τζενόφ φωτίζει τους απίστευτους ηρωισμούς των γενναίων γυναικών του πολέμου και υφαίνει μια αξιομνημόνευτη αφήγηση γεμάτη κινδύνους, βουτηγμένη στο μυστήριο και στην αγωνία.
Συγγραφέας: Παμ Τζενόφ
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο.*

   "Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού" είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που η ιστορία του εξελίσσεται την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και λίγα χρόνια μετά το τέλος του. Το 1946, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Νέας Υόρκης, μία νεαρή γυναίκα, η Γκρέις, βρίσκει μία σειρά φωτογραφιών από γυναίκες μέσα σε μία παρατημένη βαλίτσα. Η περιέργειά της την κάνει να διερευνήσει τι κρύβεται πίσω από αυτές τις φωτογραφίες και ποια είναι τα πρόσωπα που απεικονίζονται.
   Η συγγραφέας Παμ Τζενόφ, μπλέκει αληθινά γεγονότα και μυθοπλασία, και δίνει στον αναγνώστη ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο γεμάτο μυστήριο. Αυτό που κάνει το ανάγνωσμα να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα που αναφέρονται στην ίδια εποχή, είναι ότι η ιστορία επικεντρώνεται στη συμμετοχή γυναικών στον Β' ΠΠ. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση και ο τρόπος που είναι δομημένο το βιβλίο, το κάνουν να διαβάζεται γρήγορα και να κρατά το ενδιαφέρον αυτού που το διαβάζει. Υπάρχουν εναλλαγές στα πρόσωπα που εστιάζει κάθε φορά η αφήγηση, καθώς και στις χρονολογίες που εξελίσσονται τα γεγονότα. Παρότι σε ορισμένα σημεία υπάρχει μία φλυαρία, η συνολική εμπειρία της ανάγνωσης δεν επηρεάζεται αρνητικά και η ολοκλήρωση του βιβλίου σε αφήνει με θετικές εντυπώσεις.
   Οι τρεις κεντρικές ηρωίδες, Γκρέις, Έλανορ και Μαρί, διαθέτουν πολύ δυναμικές προσωπικότητες και είναι άξιες θαυμασμού για τις πράξεις τους. Η περιγραφή τους είναι σφαιρική και παρουσιάζονται όλες οι πτυχές του χαρακτήρα τους. Δεν ξεχωρίζει κάποια και η καθεμία είναι ιδιαίτερη με τον δικό της τρόπο.
   Γενικά, "Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού" είναι ένα καλογραμμένο ιστορικό μυθιστόρημα που έχει να δώσει κάτι καινούριο στο συγκεκριμένο είδος.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...