Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Φόνοι στον Δρόμο του Μεταξιού (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: 663 μ.Χ. Ο Δικαστής Τι μόλις διορίστηκε επίτροπος στην περιφέρεια του Πενγκ-λάι. Φτάνοντας στην πόλη, ξεκινάει αμέσως την έρευνα για την εξιχνίαση της δολοφονίας του προκατόχου του. Τα πράγματα περιπλέκονται λόγω της εξαφάνισης του προϊσταμένου των υπαλλήλων του δικαστηρίου, αλλά και της εξαφάνισης της νεόνυμφης συζύγου ενός πλούσιου πλοιοκτήτη της περιοχής. Την ίδια στιγμή, ένας τίγρης σπέρνει τον τρόμο στην περιοχή, μια ιερόδουλη έχει ένα κρυφό μήνυμα για τον Δικαστή Τι, το πτώμα ενός δολοφονημένου μοναχού εντοπίζεται θαμμένο στο πιο παράδοξο σημείο, ενώ κυκλοφορούν έντονες φήμες για λαθρεμπόριο όπλων προς την Κορέα. Τι μπορεί να συνδέει όλα αυτά τα φαινομενικά ασύνδετα γεγονότα;
Συγγραφέας: Ρόμπερτ Βαν Γκούλικ
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο.* 

   Το βιβλίο "Φόνοι στον Δρόμο του Μεταξιού" είναι μια αστυνομική ιστορία που διαδραματίζεται στην Κίνα τον 7ο αιώνα μ.Χ. με κεντρικό ήρωα τον δικαστή Τι, ο οποίος είναι πραγματικό πρόσωπο. 
   Η υπόθεση κινείται στα πλαίσια μιας κλασσικής αστυνομικής ιστορίας, με την έννοια ότι η επίλυση των εγκλημάτων βασίζεται στην παρατήρηση και την οξυδέρκεια του Δικαστή Τι και των βοηθών του. Ο συγγραφέας πλέκει μεταξύ τους τρεις αστυνομικές ιστορίες με πολύ καλό τρόπο, καθώς στο τέλος όλα βγάζουν νόημα, χωρίς να υπάρχουν κενά ή παραλείψεις. Το βιβλίο διαβάζεται εύκολα και είναι καλομεταφρασμένο. Το μόνο που ίσως δυσκολέψει τον αναγνώστη είναι τα ονόματα των χαρακτήρων. Η δυσκολία αυτή ξεπερνιέται με τη λίστα των προσώπων που υπάρχει στην αρχή, η οποία είναι ιδιαίτερα βοηθητική. Το στοιχείο που κάνει εντύπωση είναι οι εικόνες που περιέχονται στο βιβλίο. Τις έχει σχεδιάσει ο ίδιος ο συγγραφέας, παραμένοντας πιστός στην κινέζικη τεχνοτροπία.
   Ο Δικαστής Τι έχει μεγάλο ενδιαφέρον ως χαρακτήρας, αφού πρόκειται για ιστορικό πρόσωπο. Είναι έξυπνος, δίκαιος και μέσα από τα λεγόμενά του προβάλλονται προοδευτικές απόψεις για τη θέση της γυναίκας εκείνη την εποχή. Οι ήρωες του βιβλίου παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει κατανοητός ο λόγος της συμμετοχής τους στην ιστορία. Ωστόσο, ο συγγραφέας δεν δίνει έμφαση στο να τους περιγράψει σε βάθος. Αυτό ισχύει για τους δευτερεύοντες χαρακτήρες.
   Γενικά, το βιβλίο "Φόνοι στον Δρόμο του Μεταξιού" αποτελεί ένα γρήγορο και ευχάριστο ανάγνωσμα που δεν χάνεις το ενδιαφέρον σου, όσο το διαβάζεις. Αν σας αρέσουν οι αστυνομικές ιστορίες, όπως οι περιπέτειες του Sherlock Holmes, θα σας αφήσει κάτι παραπάνω από ικανοποιημένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...