Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Joker (Κριτική Ταινίας)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Πάντα μόνος ανάμεσα στο πλήθος, ο Άρθουρ Φλεκ αναζητά να συνδεθεί. Καθώς περιφέρεται στην εχθρική Γκόθαμ, ο Άρθουρ φοράει δύο μάσκες. Τη μία τη βάφει ο ίδιος στο πρόσωπο του κάθε πρωί που δουλεύει ως κλόουν. Τη δεύτερη δεν μπορεί να τη βγάλει ποτέ. Είναι η μεταμφίεση που κρύβει τη μάταιη προσπάθεια του να γίνει μέρος του κόσμου γύρω του και όχι απλώς ένας καταπατημένος άντρας. Ορφανός από πατέρα, ο Άρθουρ έχει μία αδύναμη μητέρα, που τον φωνάζει Happy, το παρατσούκλι που του καλλιεργεί ένα μόνιμο, σπασμωδικό χαμόγελο για να κρύψει τον πόνο μέσα του. Αλλά, κάθε φορά που τον περιγελούν, αυτός ο κοινωνικά απόβλητος άντρας εκτροχιάζεται ακόμα περισσότερο.
Πρωταγωνιστούν: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz
Βαθμολογία: 9.5/10 


    
   Ο "Joker" μεταφέρεται και πάλι στη μεγάλη οθόνη, μόνο που αυτή τη φορά δε θυμίζει ταινία που βασίζεται σε comic book. Ο σκηνοθέτης Todd Phillips παρουσιάζει στους θεατές ένα σύγχρονο δράμα με πρωταγωνιστή τον Joaquin Phoenix.
   Η ταινία θίγει θέματα όπως η ψυχική ασθένεια, η κοινωνική ανισότητα και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Μέσα από την οπτική του κωμικού Άρθουρ Φλεκ, ο οποίος πάσχει ψυχικά, βλέπουμε πώς είναι ο κόσμος για ένα άτομο σαν και αυτόν, ζώντας σε μια κοινωνία που νοσεί και αυτή.  Το δεύτερο μισό της ταινίας είναι πιο σοκαριστικό και σκληρό από το πρώτο και είναι αυτό που επηρεάζει περισσότερο συναισθηματικά όσους παρακολουθούν την ταινία. Στην ουσία βλέπουμε ποια ήταν τα γεγονότα που βίωσε ο Άρθρουρ και τον οδήγησαν στο να γίνει ο Joker. Οι σκηνές βίας είναι ρεαλιστικές και η ωμότητα είναι ένα στοιχείο που τις χαρακτηρίζει. Βέβαια, μέσα από αυτή τη σκληρότητα και την υπερβολή, η ταινία καταφέρνει να καθηλώσει τον θεατή και να τον βάλει σε σκέψεις, αφού την δει.
   Ο Joaquin Phoenix ερμηνεύει εξαιρετικά τον ρόλο του ως Joker και είναι αυτός που ανεβάζει κατά πολύ την αξία της ταινίας με την ερμηνεία του. Πιθανόν εάν η ερμηνεία του πρωταγωνιστή ήταν κατώτερη από αυτήν του Phoenix, να μην μιλούσαμε για ένα τόσο καλό αποτέλεσμα. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι και οι άλλες πτυχές της, όπως η μουσική επένδυση και το σενάριο, έχουν παραμεληθεί.
   Γενικά, η ταινία "Joker" είναι μία από τις καλύτερες που έχουν κυκλοφορήσει φέτος στους κινηματογράφους και αξίζει να την απολαύσετε στη μεγάλη οθόνη. Θα σας προβληματίσει και θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα συναισθήματά σας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...