Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Ο Τόπος των Μυστικών (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Ο αστυνόμος Στίβεν Μόραν περίμενε καιρό να του δοθεί η ευκαιρία να περάσει το κατώφλι του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου και η επιθυμία του γίνεται πραγματικότητα όταν ένα πρωί η δεκαεξάχρονη Χόλι Μακέι τού φέρνει αυτή τη φωτογραφία. Τη βρήκε αναρτημένη στον Τόπο των Μυστικών, έναν πίνακα όπου τα κορίτσια του ιδιωτικού σχολείου Σεντ Κίλντα μπορούν να αναρτήσουν ανώνυμα τα μυστικά τους. Συνήθως πρόκειται για κουτσομπολιά και κακεντρεχή σχόλια, αλλά σήμερα κάποιος τον χρησιμοποίησε για να πυροδοτήσει εκ νέου την έρευνα για τη δολοφονία του όμορφου και δημοφιλούς Κρις Χάρπερ. Ο Στίβεν θα ενώσει τις δυνάμεις του με τη σκληροτράχηλη αστυνόμο Αντουανέτ Κόνγουεϊ για να βρει τη λύση.
Όλα τα στοιχεία οδηγούν τους δύο ντετέκτιβ στην κλίκα της Χόλι και στην κλίκα των αντίζηλών τους καθώς και σε έναν περίπλοκο ιστό σχέσεων και μυστικών που δένουν όλα αυτά τα κορίτσια με τον νεκρό Κρις Χάρπερ. Σε κάθε τους βήμα η πίεση αυξάνεται. Ο κόσμος των έφηβων αυτών κοριτσιών θα αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνος απ’ ό,τι είχαν ποτέ φανταστεί οι δύο αστυνομικοί..
Συγγραφέας: Tana French
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για το αντίτυπο.* 

   "Ο Τόπος των Μυστικών" είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με κεντρικό ήρωα τον αστυνόμο Στίβεν Μόραν. Ένα πρωί εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα η Χόλι με μία φωτογραφία του Κρις Χάρπερ, την οποία βρήκε στον Τόπο των Μυστικών. Ο Τόπος των Μυστικών είναι ένας πίνακας που βρίσκεται στο σχολείο της Χόλι και σε αυτόν αναρτούν οι μαθήτριες ανώνυμα οτιδήποτε θέλουν να εξομολογηθούν. Η φωτογραφία αναφέρει ότι αυτός που την ανάρτησε γνωρίζει το δολοφόνο του Κρις. Αυτό κάνει τους ντετέκτιβ Μόραν και Κόνγουεϊ να ασχοληθούν και πάλι με την υπόθεση σχεδόν ένα χρόνο μετά.
   Όλη η ιστορία εξελίσσεται στη διάρκεια μίας ημέρας, με τον Στίβεν Μόραν και την Αντουανέτ Κόνγουεϊ να ανακρίνουν τις οχτώ έφηβες που θεωρούν ότι μπορεί να τους οδηγήσουν σε αυτόν που σκότωσε τον Κρις Χάρπερ. Επίσης, υπάρχουν κεφάλαια που αναφέρονται στο παρελθόν των κοριτσιών και αφορούν γεγονότα, τα οποία συνέβησαν λίγους μήνες πριν το θάνατο του Κρις. Η συγγραφέας είναι ιδιαίτερα ευφυής, καθώς καταφέρνει να συνδυάσει όσα συνέβησαν στο παρελθόν με τις ανακρίσεις που πραγματοποιούνται στο παρόν με αριστοτεχνικό τρόπο. Σε κάποια σημεία του βιβλίου, η αναφορά πολλών λεπτομερειών μπερδεύει τον αναγνώστη, αλλά στο τέλος όλα βγάζουν νόημα. Δεν πρόκειται για ένα γρήγορο ανάγνωσμα, από αυτά που μπορείς να διαβάσεις μέσα σε λίγες μέρες. Παρόλα αυτά καταφέρνει να προκαλέσει το αίσθημα της αγωνίας σε όποιον το διαβάζει, κυρίως στις τελευταίες 200 σελίδες. Αν ήταν μικρότερο σε όγκο, πιθανόν να κρατούσε το ενδιαφέρον αμείωτο καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Η αλήθεια είναι ότι σε μερικά σημεία κουράζει με τις πολλές πληροφορίες. 
   Οι χαρακτήρες είναι καλογραμμένοι και υπάρχει εξέλιξη σε αυτούς των μαθητριών. Οι παρελθοντικές αναφορές αφορούν τη δική τους ζωή, οπότε είναι εύκολο να συγκρίνει κανείς το πώς ήταν τότε με το πώς είναι σήμερα. Κάτι που είναι ανέφικτο στην περίπτωση των δύο ντετέκτιβ. Ο Στίβεν και η Αντουανέτ, ενώ μοιάζουν να μη συμπαθούν ο ένας τον άλλον, συνιστούν ένα απολαυστικό ντουέτο. Οι διάλογοί τους ανήκουν σε ένα από τα θετικά στοιχεία του βιβλίου.
   Γενικά, ο "Ο Τόπος των Μυστικών" είναι ένα ανάγνωσμα που σε αφήνει με ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία δεν μπορείς να αρνηθείς ότι η Tana French έχει μεγάλο συγγραφικό ταλέντο, από τη στιγμή που καταφέρνει να συνδυάσει τόσες πολλές πληροφορίες, χωρίς να υπάρχουν κενά στην πλοκή. Από την άλλη σε κάποια σημεία του βιβλίου χάνεται το ενδιαφέρον του αναγνώστη.  Δεν είναι ένα γρήγορο αστυνομικό ανάγνωσμα, αλλά αξίζει να διαβαστεί, καθώς έχει κάτι που το ξεχωρίζει από άλλα βιβλία του είδους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...