Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Κίρκη (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Πολύ συχνά, οι γυναίκες στην αρχαία ελληνική μυθολογία κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες. είναι είτε δολοφονικές μέγαιρες με φριχτή κατάληξη είτε ενάρετα και τραγικά πιόνια με αμελητέα επίδραση.
Η Κίρκη είναι διαφορετική. Είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες της αρχαιότητας που επιτρέπεται να έχει δύναμη και δεν τιμωρείται γι’ αυτό στο τέλος της ιστορίας. Δεν είναι ούτε μοχθηρή ούτε αθώα, αλλά πολυσύνθετη.
Η Κίρκη αντιπροσωπεύει τη γυναικεία δύναμη και αυτό προκαλεί και τρομάζει. Είναι η γυναίκα που έχει περισσότερη δύναμη απ’ όση η κοινωνία λέει ότι πρέπει να έχει.
Συγγραφέας: Madeline Miller 
Βαθμολογία: 5/5 
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα. 
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Διόπτρα για το αντίτυπο.*
 
   
   Η Madeline Miller περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής μυθολογίας στο βιβλίο της με τίτλο "Κίρκη". Με κεντρική ηρωίδα τη μάγισσα Κίρκη, η οποία είναι γνωστή από την Οδύσσεια, αφηγείται ιστορίες της μυθολογίας, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα.
    Οι όμορφες και ζωντανές περιγραφές αποτελούν ένα από τα θετικά στοιχεία του βιβλίου. Διαβάζοντας το, σου δημιουργούνται "καθαρές" εικόνες στο μυαλό και πολλές φορές έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι κατά κάποιον τρόπο στο χώρο που εξελίσσεται η ιστορία. Το γεγονός ότι είναι καλογραμμένο και εξαιρετικά μεταφρασμένο (Μαρία-Κλειώ Παπαμιχαήλ), κάνει την ανάγνωση ακόμη πιο ευχάριστη. Παρότι πολλά από όσα αναφέρονται είναι γνωστά και δεν υπάρχει κάποια υπόθεση με αρχή, μέση και τέλος, το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο μέχρι και την ολοκλήρωση του βιβλίου. Ουσιαστικά ο αναγνώστης διαβάζει για τη ζωή της Κίρκης, από τη στιγμή της γέννησής της.
   Η συγγραφές ξαναζωντανεύει την Κίρκη, η οποία αποτελεί τον "ιδανικό" γυναικείο χαρακτήρα βιβλίου, που θα μπορούσε να σταθεί και σε μυθιστορήματα που αναφέρονται στη σύγχρονη εποχή. Είναι δυναμική, διεκδικεί αυτά που της ανήκουν και ταυτόχρονα έχει και μία ευαίσθητη πλευρά, κυρίως όταν πρόκειται για αυτούς που αγαπάει. Δε διστάζει να τα βάλει με θνητούς και θεούς, ώστε να προστατέψει την ίδια, αλλά και τους σημαντικούς γι' αυτήν άλλους. Πρόκειται για έναν καλογραμμένο και πολυεπίπεδο χαρακτήρα, τον οποίο ο αναγνώστης συμπαθεί σχεδόν αμέσως. 
   Γενικά, η "Κίρκη" της Madeline Miller είναι ένα απολαυστικό μυθιστόρημα που σίγουρα αξίζει να το διαβάσετε. Θα μαγευτείτε από τη γραφή της Miller και θα το εκτιμήσετε ακόμη περισσότερο, αν είστε λάτρεις της ελληνικής μυθολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...