Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Χωρίς Ελπίδα (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Αν είχατε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια ήρεμη ζωή μέσα σε ένα ψέμα ή σε μια αλήθεια που πονάει βαθιά και φέρνει τα πάνω κάτω, τι θα επιλέγατε;
Η Σκάι, ένα δεκαεφτάχρονο κορίτσι που ζει μια προστατευμένη ζωή με τη θετή της μητέρα, θυμάται ελάχιστα το παρελθόν της. Μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει τον Χόλντερ, ο οποίος την κάνει να νιώσει πράγματα που ούτε καν ήξερε ότι μπορούσε. Η Σκάι τον ερωτεύεται σχεδόν κεραυνοβόλα, όπως και εκείνος άλλωστε. Ανάμεσα στα συναισθήματά που νιώθει και το φόβο που της προκαλεί το μυστήριο της ζωής του, τα μυστικά του παρελθόντος που και οι δυο είχαν θάψει βαθιά μέσα τους θα βγουν στην επιφάνεια.
Είναι δυνατόν να νιώθουν ότι έχουν ζήσει μαζί ξανά μια δεύτερη ζωή;
'Η μήπως τελικά συμβαίνει κάτι άλλο, κάτι που ούτε και οι ίδιοι δεν μπορούν να το διανοηθούν;
Συγγραφέας: Colleen Hoover
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

   Το βιβλίο με τίτλο "Χωρίς Ελπίδα" της Colleen Hoover είναι ένα ρομαντικό μυθιστόρημα νεανικής λογοτεχνίας. Η 17χρονη Σκάι δεν θυμάται σχεδόν τίποτα από την παιδική της ηλικία και ζει μαζί με την θετή της μητέρα που είναι υπερπροστατευτική. Μία ημέρα γνωρίζει τον Χόλντερ, ο οποίος συμπεριφέρεται πολύ παράξενα και αυτό κάνει τη Σκάι να πιστεύει ότι κάτι της κρύβει.
    Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να καταλάβει καλύτερα τη Σκάι, καθώς βιώνει μαζί της τα συναισθήματά της και είναι σαν να βρίσκεται μέσα στο μυαλό της. Ωστόσο, σε ορισμένα σημεία υπάρχει "φλυαρία", με την έννοια ότι υπεραναλύονται κάποια γεγονότα και καταστάσεις. Το πρώτο μισό του βιβλίου επικεντρώνεται στη σχέση ανάμεσα στη Σκάι και τον Χόλντερ και προϊδεάζει ελάχιστα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει παρακάτω. Βέβαια υπάρχει ένα μυστήριο γύρω από το παρελθόν των δύο κεντρικών ηρώων που κρατάει το ενδιαφέρον. Το δεύτερο μισό του βιβλίο είναι συνταρακτικό και οι αποκαλύψεις που γίνονται στα τελευταία κεφάλαια είναι σοκαριστικές.
   Η Σκάι μόνο αδιάφορη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κεντρική ηρωίδα. Ο αινιγματικός της χαρακτήρας εξάπτει την περιέργεια του αναγνώστη για το τι είναι αυτό που της συνέβη στο παρελθόν, το οποίο δε θυμάται, αλλά την επηρεάζει ακόμη και σήμερα. Μαζί με τον Χόλντερ συνθέτουν ένα λογοτεχνικό ζευγάρι με καλή χημεία μεταξύ τους, που οι λάτρεις της ρομαντικής λογοτεχνίας σίγουρα θα λατρέψουν.
  Γενικά, το "Χωρίς Ελπίδα" είναι ένα βιβλίο με γρήγορη πλοκή, που προκαλεί ποικίλα συναισθήματα σε όποιον τον διαβάζει και με ένα πολύ δυνατό τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...