Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Τοξικά Μάτια (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Η νύχτα είναι ο εχθρός της.
Τα πιο βαθιά μέρη της ψυχής της δεν την αφήνουν να αναπνεύσει. Κάτω από τα κλειστά της βλέφαρα, ο κόσμος έχει αποκτήσει το πορτοκαλί χρώμα της φωτιάς, το κόκκινο του αίματος, το μαύρο του θανάτου. Στον αέρα πετάει ένα σμήνος από πουλιά, που ρίχνουν τις σκιές τους στα πόδια της. Κοράκια κρώζουν. Γυροφέρνουν τη σκελετωμένη μορφή στο χώμα. Κρυώνει. Προσπαθεί να ανάψει τον αναπτήρα. Είναι γυμνή. Δεν τα καταφέρνει. Τα πουλιά πετάνε χαμηλά, σχεδόν την αγγίζουν.
Ο αστυνόμος Καπετάνος αναλαμβάνει τη δυσκολότερη υπόθεση της καριέρας του. Η σορός του άντρα στο λόφο του Παλιού Γηροκομείου πυροδοτεί έναν κόσμο μυστικών που ξεκινά να φλέγεται στο δάσος γύρω από τη φάρμα του θύματος. Ο θάνατος υπάρχει στον αέρα, ζει μαζί με τους κατοίκους των χωριών. Παράνομα στοιχήματα, απόπειρες δολοφονίας, εργοστάσια χημικών και μία μόνο επιλογή. Για να νικήσει, πρέπει να ρισκάρει. Μόνος.
Συγγραφέας: Δημήτρης Σίμος
Βαθμολογία: 5/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Bell.

   Τα "Τοξικά Μάτια" είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, το τρίτο βιβλίο της σειράς Σκοτεινά Νερά με κεντρικό ήρωα τον αστυνόμο Καπετάνο. Ο Καπετάνος καλείται να αντιμετωπίσει την πιο δύσκολη υπόθεση της καριέρας του. Προσπαθώντας να εξιχνιάσει μία δολοφονία, έρχεται αντιμέτωπος με ένα έγκλημα που έχει ως "θύμα" το περιβάλλον. 
   Η υπόθεση του βιβλίου είναι περίπλοκη, πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα. Τα όσα περιγράφονται είναι μυθοπλασία, αλλά βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Οι οικολογικές καταστροφές που προκαλούνται με μόνο στόχο το κέρδος, είναι μία πραγματικότητα που συναντάται αρκετά συχνά στην εποχή μας. Οι περιγραφές που αφορούν τις επιπτώσεις στο νερό, τις καλλιέργειες, τα ζώα και τους ανθρώπους προκαλούν ανατριχίλα, και συναισθήματα θυμού και λύπης.
   Η αφήγηση καθ' όλη τη διάρκεια του βιβλίου γίνεται σε δύο χρονικές στιγμές, το 2010 και το καλοκαίρι του 2013, και προς το τέλος φανερώνεται η σύνδεση που υπάρχει. Με αυτόν τρόπο ο αναγνώστης διαβάζει με προσήλωση και αμείωτο ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι σκηνές δράσεις που περιγράφονται παραστατικά και η ένταση που επικρατεί σε πολλά σημεία του βιβλίου, εντείνουν την αγωνία του αναγνώστη και κάνουν την εμπειρία της ανάγνωσης συναρπαστική. 
   Όσο αφορά τους χαρακτήρες, βλέπουμε ότι υπάρχει κάποια εξέλιξη σε σχέση με τα δύο προηγούμενα βιβλία. Καταστάσεις και γεγονότα φαίνεται να τους "αλλάζουν", αλλά τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους παραμένουν τα ίδια. Όλοι τους είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι με τα πάθη και τις αδυναμίες τους. Δεν χαρακτηρίζονται από την υπερβολή που συναντάμε κάποιες φορές σε ήρωες βιβλίων. Οπότε είναι πιο εύκολο για τον αναγνώστη να τους "καταλάβει" και να ταυτιστεί μαζί τους.
    Γενικά, το "Τοξικά Μάτια" του Δημήτρη Σίμου είναι ένα βιβλίο που σίγουρα αξίζει να το διαβάσετε. Διαβάζεται γρήγορα και ξεφεύγει από το πλαίσιο του κλασσικού αστυνομικού μυθιστορήματος, καθώς έχει και κοινωνικές προεκτάσεις. Η ανάγνωσή του θα σας συναρπάσει, θα σας προκαλέσει συναισθήματα και θα σας προβληματίσει.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...