Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Τα Μπλουζ του Δολοφόνου (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Σικάγο 1928
Ένας λευκός γκάνγκστερ βρίσκεται ακρωτηριασμένος σε ένα σοκάκι του Μπλάκμπελτ.
Mια πλούσια κληρονόμος εξαφανίζεται και η μητέρα της προσλαμβάνει δύο ντετέκτιβ για να τη βρουν. Η Άιντα αναγκάζεται να ζητήσει τη βοήθεια του Λούις Άρμστρονγκ.
Ο Αλ Καπόνε υποψιάζεται ότι υπάρχει προδότης στην οργάνωσή του.
Τρεις φαινομενικά ασύνδετες υποθέσεις διαδραματίζονται σε μια πόλη που μαστίζεται από ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα.
Στην πρωτεύουσα των μπλουζ και της ποτοαπαγόρευσης, οι πρωταγωνιστές του εγκλήματος θάβουν την αλήθεια στα βρόμικα νερά των σφαγείων.
Άραγε ποιος θα καταφέρει πρώτος να ξετυλίξει το κουβάρι της διαφθοράς; 
Συγγραφέας: Ray Celestin
Βαθμολογία: 5/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα


  "Τα Μπλουζ του Δολοφόνου" του Ray Celestin είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με αρκετές δόσεις μυστηρίου. Μας μεταφέρει στο Σικάγο την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, όπου η εγκληματικότητα στην πόλη είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Τρία εγκλήματα που φαινομενικά δε συνδέονται μεταξύ τους, πρέπει να εξιχνιαστούν.
   Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα. Ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία με τέτοιον τρόπο και κάνει τέτοιου είδους περιγραφές που σου δίνουν πολλές φορές την εντύπωση ότι παρακολουθείς μία ταινία. Η υπόθεση είναι ενδιαφέρουσα και κρατάει την αγωνία του αναγνώστη μέχρι το τέλος, καθώς αφορά την επίλυση όχι ενός, αλλά τριών εγκλημάτων. Όσο αφορά την πλοκή, κυλάει με κανονικό ρυθμό και η ανάγνωση του βιβλίου είναι ευχάριστη. Παρά τον όγκο του (648 σελίδες) διαβάζεται εύκολα, καθώς είναι καλογραμμένο και ο συγγραφέας δεν αναλώνεται σε περιττές λεπτομέρειες.
   Οι χαρακτήρες είναι πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους, με την έννοια ότι είναι καλογραμμένοι και ξεχωρίζουν για την προσωπικότητά τους. Στην αρχή του βιβλίου πιθανόν να υπάρξει κάποιο μπέρδεμα με τα ονόματα, αλλά καθώς προχωρά η ιστορία όλα ξεκαθαρίζουν ως προς τα πρόσωπα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο συγγραφέας μπλέκει την πραγματικότητα με την μυθοπλασία. Χαρακτήρες του βιβλίου αποτελούν εμβληματικές φιγούρες της εποχής, όπως ο Αλ Καπόνε και ο Λούις Άρμστρονγκ. 
   Γενικά, είναι ένα βιβλίο που σίγουρα αξίζει να το διαβάσετε, ιδίως εάν είστε λάτρεις των αστυνομικών και των ιστοριών μυστηρίου. Ο Ray Celestin ενώνει με αριστοτεχνικό τρόπο τα πραγματικά γεγονότα με την μυθοπλασία και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

*Το βιβλίο αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας τετραλογίας. Το κάθε βιβλίο είναι μία αυτοτελής ιστορία, με άλλα πρόσωπα που διαδραματίζεται σε άλλη πόλη και εποχή.
**Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν επίσης το πρώτο βιβλίο με τίτλο Η Τζαζ του Δολοφόνου και το τρίτο με τίτλο Ο Θρήνος του Γκάνγκστερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...