Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Six of Crows (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Ketterdam: a bustling hub of international trade where anything can be had for the right price—and no one knows that better than criminal prodigy Kaz Brekker. Kaz is offered a chance at a deadly heist that could make him rich beyond his wildest dreams. But he can’t pull it off alone. . . .
Συγγραφέας: Leigh Bardugo 
Βαθμολογία: 5/5
Το βιβλίο δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά.

   Το βιβλίο με τίτλο "Six of Crows" της Leigh Bardugo είναι μία συναρπαστική περιπέτεια φαντασίας. Έξι έφηβοι αναλαμβάνουν μία πολύ δύσκολη αποστολή με αντάλλαγμα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Ο Kaz, η Inej, η Nina, ο Matthias, ο Jesper και ο Wylan θα ταξιδέψουν με προορισμό ένα επικίνδυνο μέρος, ρισκάροντας ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.
   Η υπόθεση του βιβλίου έχει ενδιαφέρον, αν και δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη η ιστορία. Η πλοκή εξελίσσεται ομαλά, με κάποιες αναδρομές στο παρελθόν, οι οποίες αφορούν καταστάσεις που έχουν βιώσει οι κεντρικοί ήρωες. Αυτό που κρατάει σε αγωνία τον αναγνώστη είναι οι συνεχείς ανατροπές και ο τρόπος που ολοκληρώνει η συγγραφέας κάποια από τα κεφάλαια. Μερικά κεφάλαια τελειώνουν σε κρίσιμο σημείο της ιστορίας και σε κάνουν να θες να διαβάσεις αμέσως και το επόμενο. Παρά το γεγονός ότι το κάθε κεφάλαιο επικεντρώνεται σε έναν από τους ήρωες, το βιβλίο είναι σωστά δομημένο και δεν επηρεάζεται η αφήγηση της ιστορίας αρνητικά. Περισσότερο θα λέγαμε ότι αυτές οι εναλλαγές αυξάνουν το ενδιαφέρον κατά την ανάγνωση. 
   Όσο αφορά τους χαρακτήρες, είναι καλογραμμένοι και περιγράφονται με τον κατάλληλο τρόπο, με την έννοια ότι δίνεται μία ολοκληρωμένη περιγραφή τόσο της εξωτερικής τους εμφάνισης όσο και της προσωπικότητάς τους. Οι αναφορές σε γεγονότα του παρελθόντος που τους αφορούν, βοηθούν τον αναγνώστη να τους γνωρίσει καλύτερα, να κατανοήσει την παροντική συμπεριφορά τους και πιθανόν να νιώσει μία ταύτιση μαζί τους. Από τους έξι κεντρικούς ήρωες προσωπικά ξεχώρισα τον Kaz, την Inej και τον Wylan. 
   Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο φανταστικός κόσμος που δημιούργησε η συγγραφέας είναι υπέροχος και συναρπαστικός. Σε πολλούς θα θυμίσει άλλους φανταστικούς κόσμους, όπως για παράδειγμα αυτόν από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Είναι απολαυστικό να διαβάζεις βιβλία που διαδραματίζονται σε κόσμους που έχουν δημιουργήσει οι συγγραφείς. Στο συγκεκριμένο βιβλίο ίσως στην αρχή ο αναγνώστης να μπερδευτεί με τα ονόματα των τοποθεσιών και με άλλες ορολογίες, αλλά κατά την ανάγνωση θα εξοικειωθεί με αυτόν τον κόσμο. Ιδιαίτερα βοηθητικοί είναι και οι χάρτες που αποτελούν μέρος του βιβλίου. Πιθανόν όποιος έχει διαβάσει την τριλογία Grisha από την ίδια συγγραφέα, να μην δυσκολευτεί καθόλου. 
   Γενικά, είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο φαντασίας που αξίζει να το διαβάσετε, ειδικά αν είστε λάτρεις της λογοτεχνίας του φανταστικού.

*Το βιβλίο αποτελεί το πρώτο μέρος μίας διλογίας. Κυκλοφορεί και το δεύτερο βιβλίο, με τίτλο Crooked Kingdom.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...