Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Κόκκινη Ανατολή (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου 

Στον έρημο και εχθρικό πλανήτη Άρη, ο Ντάροου μπλέκεται άθελά του σε ένα θανάσιμο παιχνίδι καταπίεσης και εξουσίας. Αποτινάζει από πάνω του την ταυτότητα με την οποία γεννήθηκε, αυτή του Κόκκινου, του κατώτερου μέλους της κοινωνίας, και γίνεται επαναστάτης, για να γκρεμίσει μια αυτοκρατορία.
Η "Κόκκινη Ανατολή" αποτελεί το πρώτο βιβλίο της τριλογίας του Pierce Brown. Η ιστορία έχει αρκετό ενδιαφέρον και ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στο είδος της, το οποίο είναι το δυστοπικό μυθιστόρημα. Στα θετικά του στοιχεία περιλαμβάνεται ότι δεν αναλώνεται σε κλισέ της εφηβικής λογοτεχνίας, που είναι αρκετά σύνηθες να εστιάζει στον έρωτα και πολύ συχνά σε ερωτικά τρίγωνα. Δηλαδή ως προς αυτό είναι αρκετά πρωτότυπο σε σχέση με άλλα δυστοπικά μυθιστορήματα. Επίσης, στην πρωτοτυπία του συμβάλλει και το γεγονός ότι η ιστορία δεν διαδραματίζεται στη γη, αλλά στον πλανήτη Άρη. Ως προς τους χαρακτήρες, δεν υπάρχει κάποιος, κατά την δική μου άποψη, ο οποίος να γίνεται ιδιαίτερα αγαπητός στον αναγνώστη, ούτε καν ο πρωταγωνιστής. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δημιουργούνται συναισθήματα μίσους προς αυτόν. Όσο αφορά τη ροή της ιστορίας, ενώ είναι κανονική και δεν περιλαμβάνει εναλλαγές στον χρόνο, σε ορισμένα σημεία μπερδεύει τον αναγνώστη. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης ενός βιβλίου, συνήθως προκαλούνται διάφορα συναισθήματα στον αναγνώστη. Στο συγκεκριμένο βιβλίο περιγράφονται διάφορα γεγονότα και καταστάσεις που έχουν αρκετές δόσεις βίας. Οπότε αναμένεται να βιώσει ο αναγνώστης έντονα συναισθήματα, κάτι που όμως δε συμβαίνει. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι ο συγγραφέας τα περιγράφει με ψυχρότητα και ωμότητα. 
Ολοκληρώνοντας, η "Κόκκινη Ανατολή" είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο και αξίζει να το διαβάσει κανείς, αν γενικά του αρέσουν τα δυστοπικά μυθιστορήματα. Σε αντίθετη περίπτωση, ίσως του φανεί ακραίο και πολύ πιθανόν να μην του αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

1 σχόλιο:

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...