Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Γρα-Γρου (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Στο Βέρμιο, έξω από το χωριό Καστανιά, το εστιατόριο «Γρα-Γρου» ορίζει το πέρασμα από την Κεντρική στη Δυτική Μακεδονία. Πολλοί περνούν αποκεί, λίγοι όμως προσέχουν, χαμένο στην ομίχλη, ένα τοξωτό γεφύρι στην άκρη του δρόμου. Κανένας δεν ξέρει πού οδηγεί. Όσοι το βλέπουν, έχουν τον λόγο τους. Ένα πρωί μια κοπέλα φτάνει στο «Γρα-Γρου» με σκοπό να περάσει το γεφύρι. Καθώς διστάζει να το διασχίσει, ενώ περιμένει στο εστιατόριο, γνωρίζεται με τους θαμώνες και ακούει τις αφηγήσεις τους. Οι μήνες περνούν. Στο μεταξύ ο νέος δρόμος που παρακάμπτει την Καστανιά ετοιμάζεται να ανοίξει. Η ηρωίδα πρέπει να πάρει την απόφασή της. (Τάσος Ζαφειριάδης, Γιάννης Παλαβός, Θανάσης Πέτρου)
Το Γρα-Γρου αποτελεί ένα ενδιαφέρον graphic novel με αρκετά στοιχεία μυστηρίου και αφηγείται μία ιστορία που λαμβάνει χώρα στο ομώνυμο εστιατόριο, το οποίο βρίσκεται στο βουνό Βέρμιο, έξω από το χωριό Καστανιά. Η εικονογράφηση είναι προσεγμένη και σε βάζει αμέσως στο κλίμα και την ατμόσφαιρα της ιστορίας. Αν και η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα μέρος που υπάρχει στην πραγματικότητα, έχει στοιχεία του φανταστικού και το περιεχόμενό της είναι συμβολικό. Γενικά η εξέλιξη της ιστορίας είναι ομαλή, με κάποιες αναδρομές στο παρελθόν, αλλά το τέλος της είναι κάπως "απότομο". Μάλλον το απότομο τέλος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το νόημα του βιβλίου είναι η απόφαση κάποιου να περάσει ή όχι το γεφύρι. Αφού δίνεται η απάντηση για την κεντρική ηρωίδα, η ιστορία σταματά. Όσο αφορά τους χαρακτήρες του βιβλίου δεν ξεφεύγουν από τα όρια της πραγματικότητας, καθώς αποτελούνται κυρίως από ανθρώπους που συναντά κανείς συχνά στην ελληνική επαρχία. Αυτό όμως δε συνεπάγεται ότι δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Ένα ακόμη θετικό του Γρα-Γρου είναι ότι έχει γραφτεί μουσική γι' αυτό, την οποία συνέθεσε ο Μιχάλης Σιγανίδης.
Γενικά η ανάγνωση του Γρα-Γρου αποτελεί μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη αναγνωστική εμπειρία, η οποία μπορεί να συνοδευτεί και από μία "όμορφη" μουσική επένδυση.
*Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...