Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί (John Tiffany, Jack Thorne & J.K. Rowling, Εκδόσεις Ψυχογιός)

από την Αθηνά Παπαδοπούλου

[...] Ενώ ο Χάρι παλεύει με το παρελθόν του, προσπαθώντας να απαγκιστρωθεί από αυτό, ο νεότερος γιος του, ο Άλμπους, έρχεται αντιμέτωπος με το βάρος της οικογενειακής κληρονομιάς που ποτέ του δε θέλησε. Καθώς το παρελθόν μπλέκεται δυσοίωνα με το παρόν, πατέρας και γιος ανακαλύπτουν τη δυσάρεστη αλήθεια: κάποιες φορές το σκοτάδι αναδύεται από μέρη που δεν το περιμένεις.

Ο λόγος για το νέο θεατρικό έργο των John Tiffany, Jack Thorne & J.K. Rowling, το οποίο κυκλοφορεί υπό τη μορφή σεναρίου πρόβας. Μολονότι πρόκειται για ένα θεωρητικά ανεξάρτητο έργο, δεν θα λέγαμε πως έχουμε να κάνουμε με μια απόλυτα αυτοτελή ιστορία, δεδομένων των πολλών παραπομπών σε πρόσωπα και γεγονότα από το παρελθόν. Ίσως, μάλιστα, οι χρονικές αυτές αναδρομές να κουράζουν, ωστόσο, κρίνονται απαραίτητες για την εξέλιξη της πλοκής. Στα θετικά του όγδοου βιβλίου της σειράς Χάρι Πότερ, θα μπορούσε κανείς να συμπεριλάβει το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εύκολο, γρήγορο και περιεκτικό, όχι όμως πρόχειρο, ανάγνωσμα, που διέπεται από το χιούμορ και τη σαρκαστική διάθεση στην οποία μας έχει συνηθίσει η Rowling. Επίσης, ο αναγνώστης δεν δυσκολεύεται καθόλου να χτίσει τις απαραίτητες εικόνες, αν και από το συγκεκριμένο σενάριο λείπουν οι άκρως λεπτομερείς περιγραφές που συναντάμε σε άλλα θεατρικά έργα. 
Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, οι καλοσχηματισμένοι-πολύπλευροι χαρακτήρες, οι μικρο-εκπλήξεις και οι ανατροπές, συνθέτουν ένα αξιοπρεπές ανάγνωσμα, κυρίως για παιδιά και εφήβους, αλλά και μια καλή επιλογή για όσους δεν προτιμούσαν ως τώρα την ανάγνωση θεατρικών κειμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...