Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Σέρρα. Η Ψυχή του Πόντου (Γιάννης Καλπούζος, Εκδόσεις Ψυχογιός)

από την Αθηνά Παπαδοπούλου

Ενόψει του εκτοπισμού των Αρμενίων απ' την Τραπεζούντα τον Ιούνιο του 1915, ένα κορίτσι που μοιάζει να το ζωγράφισε ο ίδιος ο Θεός καταφεύγει στο σπίτι ενός αγνώστου. Στην Ορντού ένα άλλο κορίτσι εύπορης ελληνικής οικογένειας ετοιμάζεται για τον γάμο της και πασχίζει να οραματιστεί το μέλλον μ' έναν άντρα τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει.
Ο χαρισματικός, θρήσκος και θεματοφύλακας των ηθών της εποχής Γαληνός Φιλονίδης διχάζεται ανάμεσα σε δυο γυναίκες∙ δοκιμάζεται εμπρός στις ιδέες του∙ έρχεται αντιμέτωπος με την αγριότητα και το μίσος∙ συντρίβεται και θέτει ως στόχο ζωής να εκδικηθεί εκείνον που του προκάλεσε τον μέγα πόνο.
Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών∙ [...] ο φόβος, η μισαλλοδοξία και ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές∙ η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης∙ οι διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν∙ τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία [...]∙ οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων.
Κι όλα [...] να φαντάζουν φλόγες και κινήσεις του ποντιακού χορού σέρρα, του χορού της φωτιάς.

Το βιβλίο θίγει το διαχρονικό και συνάμα επίκαιρο θέμα της προσφυγιάς, με επίκεντρο, αυτήν τη φορά, τον ξεριζωμό των πληθυσμών του Πόντου. Πρόκειται για ένα μεστό ιστορικό μυθιστόρημα, στο οποίο ο Γιάννης Καλπούζος καταφέρνει να φέρει σε ισορροπία τη μυθοπλασία, αφενός, με την ακρίβεια που πρέπει να χαρακτηρίζει την αφήγηση ιστορικών γεγονότων, αφετέρου. Οι ιστορικές αναφορές εμπλέκονται ιδανικά με τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων, η ζωή των οποίων μας επιφυλάσσει συνεχείς εκπλήξεις, με αποκορύφωμα, μάλιστα, το τελευταίο κεφάλαιο του εν λόγω βιβλίου. Τόποι, πρόσωπα, καθώς και σκηνές ωμής βίας ή και ευτυχίας, ζωντανεύουν μέσα από την ποιητική γραφή και τις καζαντζακικές περιγραφές του συγγραφέα, δημιουργώντας πλήθος συναισθημάτων στο αναγνωστικό κοινό. Συμπάθεια, συμπόνια, χαρά, λύπη, οργή, μίσος, κ.α. εναλλάσσονται μέχρι την τελική λύτρωση, καθιστώντας το Σέρρα. Η Ψυχή του Πόντου ένα συγκινητικό ανάγνωσμα, που θα μιλήσει στις ψυχές Ποντίων και μη.
https://www.youtube.com/watch?v=rTAbHmsARJ4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Η Εκδίκηση του Κριού (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου  Περιγραφή: Η ξαφνική επιστροφή του Μπρόγκαν Ράμσεϊ στη ζωή της Λίντια ντε Χάβιλαντ θα αλλάξει για πάντα τα δεδ...