Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Εκτός Εαυτού (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου 


Περιγραφή: Είναι µαζί από την πρώτη µέρα. Τα δίδυµα αδέρφια, η Αλίσσα και ο Άντον. Σ’ ένα µικρό διαµέρισµα στη Μόσχα των µετασοβιετικών χρόνων τραβάνε το ένα τις µπούκλες του άλλου καθώς οι γονείς τους ορµούν ο ένας στον άλλον. Αργότερα, στη δυτικογερµανική επαρχία, κυκλοφορούν στους διαδρόµους του κτιρίου υποδοχής προσφύγων και µπαίνουν στα ξένα δωµάτια για να κλέψουν τσιγάρα και να µυρίσουν µπουκαλάκια µε αρώµατα. Κάποια χρόνια µετά, όταν η Αλίσσα παρατάει τις σπουδές µαθηµατικών για να αφοσιωθεί στις προπονήσεις του µποξ, ο Άντον εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη πίσω του. Ώσπου µια µέρα φτάνει µια κάρτα από την Κωνσταντινούπολη – δε γράφει λέξη, δεν έχει αποστολέα. Η Αλίσσα τότε θα βρεθεί στην πολύβουη, διχασµένη πόλη του Βοσπόρου, όπου υπάρχουν κοµµάτια της οικογένειάς της και της ιστορίας της, σε αναζήτηση του αδερφού της. Όσο περισσότερο θα ερευνά, τόσο λιγότερο νόηµα θα βγάζει για όλα, για τη µητρική γλώσσα, την πατρίδα, το «φύλο»...

Συγγραφέας: Σάσα Μαριάννα Σάλτσμαν

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Πατάκη για το αντίτυπο.*

    Το "Εκτός Εαυτού" είναι ένα μυθιστόρημα που περιγράφει τις ζωές των μελών μιας οικογένειας, που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Άλι, η οποία ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη για να αναζητήσει τον δίδυμο αδερφό της, Άντον. 

    Η συγγραφέας έχει πλούσια γραφή και είναι αρκετά περιγραφική. Το ταλέντο της στη συγγραφή γίνεται εμφανές από την αρχή του βιβλίου. Ωστόσο, σε κάποια σημεία η ανάγνωση γίνεται κουραστική, αν όχι βαρετή, καθώς αναφέρονται αχρείαστες λεπτομέρειες ή γίνονται περιγραφές που θα μπορούσαν να μην υπάρχουν. Η πλοκή κινείται σε διαφορετικούς χρόνους, αφού όπως αναφέρεται και παραπάνω, το μυθιστόρημα επικεντρώνεται σε διαφορετικές γενιές μιας οικογένειας. Σε γενικές γραμμές είναι καλοδουλεμένη και καλοστημένη, παρότι οι χρονικές εναλλαγές δεν ακολουθούν μία συγκεκριμένη σειρά. Τα βασικά θέματα που πραγματεύεται είναι η οικογένεια, η μετανάστευση και η αναζήτηση του εαυτού.

    Η ψυχογράφηση των χαρακτήρων γίνεται σε βάθος και παρότι το βιβλίο είναι μέτριο σε μέγεθος, η παρουσίασή τους είναι ολοκληρωμένη. Η Άλι θα μπορούσε να θεωρηθεί η κεντρική ηρωίδα, εφόσον από αυτήν ξεκινά και η ιστορία. Έχει μία ενδιαφέρουσα προσωπικότητα και στην ουσία διαβάζουμε το πώς ωριμάζει και ανακαλύπτει τον εαυτό της. Η συγγραφέας δεν ωραιοποιεί τους χαρακτήρες της, αντίθετα προβάλλει όλες τις πλευρές, και ίσως λίγο παραπάνω τις αδυναμίες και τα αρνητικά τους στοιχεία.

    Ολοκληρώνοντας,  το "Εκτός Εαυτού" είναι ένα απαιτητικό ανάγνωσμα και δεν αποτελεί ένα βιβλίο που θα μπορούσε να διαβαστεί και να ικανοποιήσει τους περισσότερους αναγνώστες. Έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο γραφής και αφήγησης, που αν σας αρέσει από την αρχή, τότε θα σας αφήσει ικανοποιημένους στο τέλος.

    

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...