Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Ζώνη 5 (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περιγραφή: «Καλώς ήρθατε στη ΖΩΝΗ ΠΕΝΤΕ.
Εδώ απαγορεύΟΝται η θλίψη και κάθε της έκφραση.
Εδώ απαγορεύΟΝται το δάκρυ και το μαύρο χρώμα.
Εδώ απαγορεύΟΝται ο πόνος και η μνήμη του».

Η ιστορία της γυναίκας που πέρασε στη ΖΩΝΗ ΠΕΝΤΕ για να ανταμώσει ξανά το παιδί της. Η μόνη της αποστολή είναι να μη δακρύσει, να μη λυγίσει ό,τι κι αν αντικρίσουν τα μάτια της.
Και ίσως να τα καταφέρει… Αρκεί να πάψει να ψιθυρίζει τα βράδια πως άλλο βασανιστήριο δεν γνώρισε πέρα από κείνο της φωνής του.

Συγγραφέας: Ειρήνη Βαρδάκη

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο.* 

    Το βιβλίο με τίτλο "Ζώνη 5" είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα που η ιστορία του εξελίσσεται στην σημερινή Αθήνα, με τη διαφορά ότι η χωρά βρίσκεται υπό ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος. Εμείς ως αναγνώστες παρακολουθούμε τις εξελίξεις μέσα από την Λίζα και τον Άλεξ.

    Πρόκειται για ένα καθηλωτικό ανάγνωσμα που σου προκαλεί έντονη συναισθηματική φόρτιση και σε προβληματίζει. Η αφήγηση γίνεται από τους δύο κεντρικούς ήρωες, την Λίζα και τον γιο της Άλεξ. Η μητρική αγάπη και ο αγώνας για επιβίωση είναι δύο από τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο, ενώ δε λείπουν και οι συχνές αναφορές σε κοινωνικά ζητήματα. Η πλοκή είναι καλοδουλεμένη, κινείται γραμμικά στο χρόνο και οι εναλλαγές που υπάρχουν αφορούν μόνο στα πρόσωπα-αφηγητές. Η συγγραφέας είναι περιγραφική στα σημεία που χρειάζεται, ώστε να δοθεί έμφαση στην ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι ήρωες του βιβλίου. Υπάρχουν σκληρές περιγραφές που σε ανατριχιάζουν, ενώ σε κάποια αποσπάσματα γίνεται χρήση υβριστικής και προσβλητικής γλώσσας. Όλα αυτά συνθέτουν τον τρομακτικό κόσμο που λαμβάνει χώρα η ιστορία.

    Όσο αφορά τους χαρακτήρες, η καλύτερη περιγραφή γίνεται στην περίπτωση της Λίζας και του Άλεξ. Παρουσιάζονται οι αρνητικές και θετικές πλευρές του χαρακτήρα τους και δε γίνεται καμία προσπάθεια για να εξιδανίκευση ή παρουσίασή τους ως ήρωες. Υπάρχουν και δευτερεύοντες χαρακτήρες που παίζουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, ωστόσο δεν θα γίνει περαιτέρω αναφορά σε αυτούς για να μην αποκαλυφθούν σημαντικά κομμάτια της πλοκής. Αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι δύο από αυτούς είναι αξιομνημόνευτοι και αξιοθαύμαστοι για αυτά που πράττουν. 

    Ολοκληρώνοντας, το "Ζώνη 5" είναι ένα μυθιστόρημα που θα σε συγκλονίσει, θα σου δημιουργήσει συναισθηματική φόρτιση και θα σε βάλει να σκεφτείς για το τι θα έκανες εάν βρισκόσουν στη θέση των ηρώων. Αξίζει σίγουρα να διαβαστεί, ακόμη και αν δεν προτιμάτε συχνά το συγκεκριμένο είδος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...