Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Οχτώ Ντετέκτιβ (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Κάθε μυστήριο ακολουθεί συγκεκριμένους απλούς κανόνες. Ο Γκραντ Μακάλιστερ, συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας και καθηγητής μαθηματικών, κατάφερε κάποτε να τους εντοπίσει όλους.
Όμως αυτό συνέβη πριν από τριάντα χρόνια. Τώρα ζει μια απομονωμένη ζωή σ’ ένα ήσυχο νησί της Μεσογείου – μέχρι τη στιγμή που του χτυπά την πόρτα η Τζούλια Χαρτ, μια έξυπνη, φιλόδοξη επιμελήτρια. Η Χαρτ σκοπεύει να επανεκδώσει τα πρώτα έργα του, επτά ιστορίες που είχαν κυκλοφορήσει σ’ έναν τόμο με τίτλο Οι λευκοί φόνοι, ιστορίες που τώρα πρέπει να ξανακοιτάξουν οι δυο τους.
Καθώς όμως διαβάζει τις ιστορίες, η Τζούλια ταράζεται από την ανακάλυψη ότι υπάρχουν μέρη που δεν βγάζουν νόημα. Ασυμφωνίες, αστοχίες, καθώς και περίπλοκα στοιχεία που μοιάζουν να αναφέρονται σε έναν πραγματικό φόνο. Έναν φόνο που παραμένει ανεξιχνίαστος εδώ και τριάντα χρόνια…
Για να βρει τις απαντήσεις, η Τζούλια πρέπει να επιστρατεύσει όλη της την εξυπνάδα και να θριαμβεύσει έναντι ενός επικίνδυνα ευφυούς αντιπάλου.
Πρέπει όμως να κινηθεί προσεκτικά: ξέρει ότι υπάρχει ένα μυστήριο εδώ, όμως αυτό που δεν συνειδητοποιεί ακόμα είναι ότι ένας φόνος έχει ήδη γίνει…

Συγγραφέας: Alex Pavesi

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για το αντίτυπο.*

    Το βιβλίο με τίτλο "Οχτώ Ντετέκτιβ" είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με επτά ιστορίες, οι οποίες έχουν γραφτεί από τον κεντρικό ήρωά του, Γκραντ Μακάλιστερ. Η Τζούλια Χαρτ συναντά τον Γκραντ Μακάλιστερ και διαβάζει δυνατά τα αστυνομικά του διηγήματα, καθώς ο ίδιος έχει προβλήματα όρασης. Στόχος είναι να εντοπιστούν τυχόν λάθη, πριν πάρουν την απόφαση να προχωρήσουν στην επανέκδοσή τους. 

    Πρόκειται για ένα ξεχωριστό και καλογραμμένο βιβλίο. Η πλοκή είναι πρωτότυπη, ανατρεπτική και αγωνιώδης. Η συνεχής εναλλαγή των ιστοριών που διαβάζει ο αναγνώστης ταυτόχρονα με τη Τζούλια, κάνει την ανάγνωση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Παράλληλα, η κεντρική υπόθεση που αφορά τον μυστηριώδη συγγραφέα, παρεμβάλλεται ανάμεσα στα διηγήματά του και σε κάνει να διαβάζεις με ανυπομονησία το ένα κεφάλαιο μετά το άλλο. Ο συγγραφέας καταφέρνει να σε κερδίσει από την αρχή και σίγουρα σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό στο τέλος. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης υπάρχουν σημεία που μειώνεται το ενδιαφέρον για διάβασμα, καθώς υπάρχουν κάποιες ιστορίες που δεν είναι το ίδιο δυνατές με τις άλλες.

    Όσο αφορά τους κεντρικούς ήρωες του βιβλίου, Γκραντ και Τζούλια, είναι καλοστημένοι και περιγράφονται επαρκώς ώστε να λειτουργήσουν σωστά στα πλαίσια της ιστορίας. Ο Γκραντ είναι ένας αινιγματικός και μυστηριώδης χαρακτήρας που είναι δύσκολο να σχηματίσεις μία γνώμη γι' αυτόν. Από την άλλη πλευρά, η Τζούλια γίνεται συμπαθής στους αναγνώστες, αλλά δεν είναι από αυτές τις ηρωίδες που σου μένουν στο μυαλό.

    Ολοκληρώνοντας, το "Οχτώ Ντετέκτιβ" είναι αστυνομικό που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, λόγω πλοκής. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για να το διαβάσει κανείς. Θα σας κρατήσει καλή συντροφιά και θα "παίξει" με το μυαλό σας.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...