Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Μια Πτήση Μαγική (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Μπορεί κανείς να αφηγηθεί μια πολεμική ιστορία, μια ιστορία για κατακτήσεις, βρόμικες μάχες και συγκρούσεις στις αποικίες, και να την κάνει να μοιάζει με ένα μαγευτικό παραμύθι, με μια ονειρεμένη ιστορία, με μια μαγική πτήση με ένα Καπρόνι 133 πάνω από τα μυστηριώδη εδάφη της Ανατολικής Αφρικής; Η Giovanna Giordano το κάνει, καταδιώκοντας τον Τζούλιο Τζαμό, τον «ταχυδρόμο του ουρανού», στη διαδρομή του από την Ερυθραία στην Αβησσυνία. Ο Τζαμό κοιτάζει τον κόσμο από ψηλά, αιωρείται στον ουρανό του ισημερινού, «τρελός από ζωή, τρελός για αέρα, τρελός για άνεμο και ήλιο». Ο αφρικανικός μύθος κερδίζει έναντι των βιαιοπραγιών του πολέμου, η ομορφιά των σωμάτων που λαμποκοπούν στο νερό εναντιώνεται στην τραγωδία του πόνου, η ευφυΐα ενός ομιλούντος παπαγάλου αντιτίθεται στη φρίκη. Η Ιστορία -από την απόφαση κατάκτησης της Αιθιοπίας ως την αναπόδραστη παράδοση στους Άγγλους που ισοπεδώνουν την απατηλή εκείνη ιταλική αυτοκρατορία- ανασυντίθεται σαν ένα όνειρο προορισμένο να γίνει θρύψαλα, και μας παρασύρει στη μέθη μιας ανέφικτης κατάκτησης.

Συγγραφέας: Giovanna Giordano

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για το αντίτυπο.*

    Το βιβλίο με τίτλο "Μια Πτήση Μαγική" της Giovanna Giordano  είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο συμβολισμούς και περιπέτεια. Κεντρικός ήρωας είναι ο Τζούλιο Τζαμό, ο οποίος κάνει, πετώντας, ένα μαγικό ταξίδι πάνω από την Αφρική.

    Πρόκειται για ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο που δίνει μπόλικη τροφή για σκέψη σε όποιον το διαβάζει. Έχει πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία που αφορά μεταξύ άλλων τον πόλεμο. Παρόλα αυτά έχει μία αισιόδοξη ματιά και είναι αρκετά ευχάριστο για τον αναγνώστη. Η πλοκή ρέει με γοργούς ρυθμούς και η  ανάγνωση κυλάει, χωρίς να κουράζει ή να προκαλεί βαρεμάρα. Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι περιλαμβάνει πολλές φράσεις ή αποσπάσματα που κρύβουν σημαντικά μηνύματα.

    Ο Τζούλιο Τζαμό θυμίζει περισσότερο έναν ήρωα παραμυθιού και όχι μυθιστορήματος. Σίγουρα είναι ένα συμπαθητικός τύπος, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι ταυτίζεσαι μαζί του ή ότι μπορείς να περιγράψεις με λεπτομέρεια τον χαρακτήρα του, αφού ολοκληρώσεις την ανάγνωση. Η συγγραφέας αναφέρει ότι είναι απαραίτητο για το στήσιμό του στα πλαίσια της ιστορίας.

    Ολοκληρώνοντας, το "Μια Πτήση Μαγική" είναι ένα ξεχωριστό βιβλίο. Είναι από αυτά που απευθύνονται σε όλους τους αναγνώστες, ανεξαρτήτως προτιμήσεων. Θα σας χαρίσει ένα όμορφο, μαγικό και αισιόδοξο αναγνωστικό ταξίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...