Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Κιμ Τζιγιάνγκ, Γεννημένη το 1982

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Η Κιμ Τζιγιάνγκ ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα στα περίχωρα της Σεούλ με την οικογένειά της. Είναι μια τριαντάχρονη σύγχρονη γυναίκα που πρόσφατα παραιτήθηκε από τη δουλειά της, για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την ανατροφή της νεογέννητης κόρης της, κάνοντας μια επιλογή που θεωρείται κοινωνικά αυτονόητη για πάρα πολλές Κορεά­τισσες. Σύντομα όμως αρχίζει να εκδηλώνει παράξενα συμπτώματα που θορυβούν τον άντρα της, τους γονείς και τα πεθερικά της: «μεταμορφώνεται» υποδυόμενη τις ζωές άλλων γυναικών, ζωντανών αλλά και νεκρών, γνωστών αλλά και αγνώστων. Καθώς βυθίζεται όλο και βαθύτερα σε αυτή την ψύχωση, ο σύζυγός της τη στέλνει σε ψυχίατρο.

Ολόκληρη η ζωή της Τζιγιάνγκ αρχίζει τότε να ξεδιπλώνεται μέσα από μια παγερή, απόκοσμα αποσπασματική τριτοπρόσωπη αφήγηση, εμποτισμένη με ετερόκλητα στοιχεία απογοήτευσης, επιμονής και υποταγής. Γεννημένη το 1982 και έχοντας το πιο κοινό κοριτσίστικο όνομα στην Κορέα, η Τζιγιάνγκ σύντομα γίνεται η παραμελημένη μεγάλη αδελφή ενός αγοριού που μεγαλώνει σαν πριγκιπόπουλο.

Η συμπεριφορά της αστυνομεύεται διαρκώς από τις ανδρικές φιγούρες γύρω της, ενώ ακόμα και ο ίδιος ο πατέρας της κατηγορεί εκείνη, όταν οι άντρες την παρενοχλούν αργά τη νύχτα.
Ένα δυνατό διεθνές μπεστ σέλερ, που στάθηκε αφετηρία για το νέο φεμινιστικό κίνημα της Κορέας, παρακολουθεί την ψυχική κατάπτωση μιας γυναίκας που έρχεται αντιμέτωπη με τον παγιωμένο μισογυνισμό.

Συγγραφέας: Τσο Ναμ-Τζου

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας για το αντίτυπο.* 

    Το μυθιστόρημα με τίτλο "Κιμ Τζιγιάνγκ, Γεννημένη το 1982" βασίζεται στη ζωή της ίδιας τη συγγραφέα, Τσο Ναμ-Τζου. Εμπευσμένη από τα βιώματά της συνθέτει ένα πορτρέτο της ζωής των γυναικών στην Κορέα, καλύπτοντας ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, από το 1982 έως το 2016.  

    Πρόκειται για ένα άκρως ενδιαφέρον ανάγνωσμα με έντονο το φεμινιστικό στοιχείο. Προβάλλεται η καταπίεση που βίωναν οι γυναίκες και συνεχίζουν να βιώνουν μέχρι σήμερα στην Κορέα, σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, αλλά και σε πιο σημαντικά ζητήματα. Το εντυπωσιακότερο είναι ότι τα όσα περιγράφονται στο βιβλίο δεν αφορούν μόνο τη χώρα αυτή. Σε πολλά σημεία υπάρχει ταύτιση και με άλλες κοινωνίες, όπως η ελληνική. Η γραφή είναι απλή και ευκολοδιάβαστη, ενώ η πλοκή ρέει αβίαστα και γοργά. Σε γενικές γραμμές είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο, αλλά δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο από άποψη γραφής. Αυτό που κερδίζει τον αναγνώστη είναι η ιστορία.

    Η Κιμ Τζιγιάνγκ είναι μία ηρωίδα, για την οποία μπορείς εύκολα να σχηματίσεις μία εικόνα. Η προσωπικότητά της και ο χαρακτήρας της σε κάνουν να τη συμπαθήσεις, να τη συμπονέσεις και να ταυτιστείς μαζί της. Το γεγονός ότι σαν ηρωίδα την έχει εμπνευστεί η συγγραφέας από τον ίδιο της τον εαυτό, την κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα στα μάτια του αναγνώστη.

    Ολοκληρώνοντας, το "Κιμ Τζιγιάνγκ, Γεννημένη το 1982" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που αφορά γυναίκες σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Κορέα. Σίγουρα αξίζει να διαβαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...