Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

King of Scars (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου 


Περίληψη: Nikolai Lantsov has always had a gift for the impossible. No one knows what he endured in his country's bloody civil war - and he intends to keep it that way. Now, as enemies gather at his weakened borders, the young king must find a way to refill Ravka's coffers, forge new alliances, and stop a rising threat to the once-great Grisha Army.
Yet with every day a dark magic within him grows stronger, threatening to destroy all he has built. With the help of a young monk and a legendary Grisha Squaller, Nikolai will journey to the places in Ravka where the deepest magic survives to vanquish the terrible legacy inside him. He will risk everything to save his country and himself. But some secrets aren't meant to stay buried-and some wounds aren't meant to heal.

Συγγραφέας: Leigh Bardugo

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Orion.

*Το βιβλίο δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά.* 

    Το "King of Scars" αποτελεί το πρώτο μέρος μίας διλογίας φαντασίας και το έκτο κατά σειρά βιβλίο που η ιστορία του εξελίσσεται στο φανταστικό κόσμο του Grishaverse. Σε αυτό η ιστορία επικεντρώνεται στον, ήδη γνωστό σε κάποιους αναγνώστες, Nikolai Lantsov.

    Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη με το κάθε κεφάλαιο να έχει ως τίτλο το όνομα κάποιου από τους χαρακτήρες. Το πρώτο μέρος είναι αρκετά εισαγωγικό και μας συστήνει, εκτός των άλλων, και μερικούς νέους ήρωες που δεν είχαν εμφανιστεί στα άλλα βιβλία της συγγραφέα. Στο δεύτερο μέρος η πλοκή είναι αρκετά πιο γρήγορη και υπάρχει περισσότερη δράση, αλλά και ανατροπές, ιδιαίτερα προς το τέλος. Η ιστορία είναι πολύπλευρη και συναρπαστική, αν και θα μπορούσε να είναι πιο γεμάτη από άποψη γεγονότων και εξελίξεων. Η γραφή είναι πλούσια και περιγραφική όσο χρειάζεται, ενώ τα κομμάτια των διαλόγων είναι αυτά που ξεχωρίζουν για τη ρεαλιστικότητα και τη ζωντάνια τους. 

    Ένας από τους λόγους που τα βιβλία της Leigh Bardugo γίνονται αγαπητά στο αναγνωστικό κοινό είναι οι ήρωες και οι ηρωίδες τους. Είναι καλογραμμένοι, πολύπλευροι και έχουν ιδιαιτερότητες, έτσι ώστε να "καλύπτουν" τη διαφορετικότητα της πραγματικής κοινωνίας. Οι παλιοί γνώριμοι Nikolai και Zoya αυτή τη φορά βρίσκονται στο επίκεντρο και έχουμε την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε καλύτερα και ίσως να αλλάξουμε τη γνώμη που είχαμε σχηματίσει γι' αυτούς. Οι νέες προσθήκες που αποτελούν τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, έχουν εξίσου ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, ενώ η συμμετοχή της γνωστής και αγαπημένης Nina Zenik μας κάνει να την αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο.

    Ολοκληρώνοντας, το "King of Scars" είναι ένα βιβλίο φαντασίας που θα αρέσει σίγουρα στους φαν του Grishaverse, αν και έχει περιθώρια βελτίωσης από άποψη πλοκής. Μπορεί να διαβαστεί, ακόμη και αν κάποιος δεν έχει διαβάσει τα προηγούμενα, καθώς η διλογία είναι αυτοτελής. Βέβαια, η κατανόηση είναι καλύτερη για όποιον έχει διαβάσει την τριλογία Shadow and Bone και τη διλογία Six of Crows.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...