Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Άνθρωπος Μαρίκα: Από τη Σμύρνη στην Κοκκινιά (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου 


Περίληψη: 1922. Γέννηση πάνω στο καράβι που φέρνει την Αρμένισσα μάνα πρόσφυγα από τη Μικρά Ασία στον Πειραιά. Ο παππούς φρεσκοσφαγμένος στο μικρασιάτικο χασαπαριό. Το βρεφούδι μεγαλώνει και μαγεύει με τη φωνή του τον κοσμάκη όταν ψέλνει στην αρμένικη εκκλησία του Σουρπ Αγκόπ, του Αγίου Ιακώβου. Γυναίκες που δεν βγάζουν ποτέ από πάνω τους τα άσπρα γάντια. Γιατί; Δικτατορία Μεταξά, νεολαία Μεταξά, Σκαπανείς και Φαλαγγίτες. Ζογκλερικά στο Φάληρο με τον άντρα και το παιδί της. Είναι το “Ντούο Νίνο και Μισό”. Η πρώτη της ηχογράφηση. Ώρες τώρα σε κρυφοκοιτάζω. Εμφύλιος. Βομβαρδιστικά Χελντάιβερς καθέτου εφορμήσεως. Ναπάλμ στον Γράμμο. Ο Τραυματίας. Γνωριμία με τον Βασίλη της ζωής της. Μαζί στο πάλκο στου Τζίμη του Χοντρού. Τα καβουράκια. Ο Πόλεμος της Κορέας και το σπίτι στο Αιγάλεω. Απόψε κάνεις μπαμ. Το πεπρωμένο της χαραγμένο πάνω στον 38ο βόρειο παράλληλο. Οι Ελληνίδες ψηφίζουν πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές. Η γυναίκα που ψηφίζει. Τουρνέ στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη. Στο Τούνεζι, στην Μπαρμπαριά. Ένα πιάνο στον βυθό. Σεπτεμβριανά στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφικά φιλμς κρυμμένα σε τάφους. Καρκίνος. Μόνη. Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα. Γλάροι κρώζουν δυσοίωνα από πάνω της στη Νέα Υόρκη. Ρεστοράν-μπαρ Νέον Βυζάντιον, 42ος Δρόμος. Με γέρασε η ξενιτιά. Νοσοκομεία. Βέρι βέρι μπαντ. Μόνη. Δολάρια πάνω στη σόλα με την τσίχλα. Γεννήθηκα για να πονώ. Αίμα στην πίστα.
1957. Το λαπαδιάζει το κόλλυβο η φρυγανιά; Κηδεία. Μόνη. Χωρίς εκείνον.

Συγγραφέας: Σάκης Σερέφας

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για το αντίτυπο.* 

    Το βιβλίο με τίτλο "Άνθρωπος Μαρικά: Από τη Σμύρνη στην Κοκκινιά" του Σάκη Σερέφα είναι ένα ολιγοσέλιδο πεζογράφημα που αναφέρεται στη ζωή της τραγουδίστριας Μαρίκας Νίνου. Οπότε, όπως είναι προφανές υπάρχει έντονο το στοιχείο της βιογραφίας.

    Πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο που η ανάγνωσή του κυλάει αβίαστα. Η πλοκή καλύπτει ένα μεγάλο χρονολογικό φάσμα, αν και είναι λίγες οι συνολικές σελίδες. Η ιστορία είναι από μόνη της ενδιαφέρουσα, καθώς αφορά ένα πραγματικό πρόσωπο, αλλά και ο τρόπος που αποδίδεται στο χαρτί δημιουργεί καλές εντυπώσεις στον αναγνώστη. Ο συγγραφέας αφηγείται γεγονότα από τη ζωή αυτής της γυναίκας και παράλληλα δίνει πληροφορίες για διάφορα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ζωής της. 

    Η τραγουδίστρια Μαρίκα Νίνου αποτελεί την κεντρική ηρωίδα του συγκεκριμένου βιβλίου. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι αποκτάς την πληρέστερη εικόνα για τον χαρακτήρα της διαβάζοντας το, αλλά σίγουρα αποκτάς μία ολοκληρωμένη άποψη γι' αυτήν και σου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσεις την προσωπικότητά της. 

    Ολοκληρώνοντας, το βιβλίο "Άνθρωπος Μαρίκα: Από τη Σμύρνη στην Κοκκινιά" είναι ένα άκρως ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Θα σας εντυπωσιάσει ο τρόπος που είναι γραμμένο και θα σας κρατήσει καλή συντροφιά.

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ζώνη 5 (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: «Καλώς ήρθατε στη ΖΩΝΗ ΠΕΝΤΕ. Εδώ απαγορεύΟΝται η θλίψη και κάθε της έκφραση. Εδώ απαγορεύΟΝται το...